Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

10 λαχταριστές μαρμελάδες και πρωτότυπα τσάτνεϊ: πορτοκάλι με ούζο, ρόδι και καρότο, ελιά με τσάι και παστελαριά

13/05/2025
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
10 λαχταριστές μαρμελάδες και πρωτότυπα τσάτνεϊ: πορτοκάλι με ούζο, ρόδι και καρότο, ελιά με τσάι και παστελαριά
0
SHARES
Share on Facebook

Έχετε ακούσει για τα πορτοκάλια της Σεβίλλης; Είναι εσπεριδοειδή με φωτεινό πορτοκαλί χρώμα, έχουν σκληρή φλούδα και σάρκα πλούσια σε ίνες και χυμό, πάρα μα πάρα, πολύ πικρό και ξινό -θεόξινο. Σας θυμίζουν κάτι; Ναι, είναι τα δικά μας αρωματικά νεράντζια. Το ξέρατε ότι χάρη στην πίκρα τους μπορούμε σήμερα να απολαμβάνουμε φρουτένιες μαρμελάδες; Ετυμολογικά, η λέξη «μαρμελάδα» προέρχεται από την πορτογαλική λέξη «marmelo» που σημαίνει «κυδώνι». Είναι το δικό μας μελίμηλον, που όταν ψηνόταν γινόταν σαν μελωμένο μήλο- πιο γνωστό ως κυδωνόπαστο, που μεταφράστηκε στα πορτογαλικά σε «marmelo» και κάπου εκεί, διασταυρώνονται οι δρόμοι μας.

Η πρώτη εμπορική μαρμελάδα
Η ιστορία της μαρμελάδας ξεκινάει κάπου στη Σεβίλλη της Ισπανίας, τον 16ο αιώνα. Μια έμπορος ονόματι Janet Keiller, παρέλαβε ένα φορτίο από τη μακρινή Ασία με ξινόπικρους καρπούς που δεν έμοιαζαν με κανένα άλλο εσπεριδοειδές από όσα είχαν δοκιμάσει πιο πριν οι Ευρωπαίοι. Όμως, λόγω της γεύσης τους δεν μπορούσαν να καταναλωθούν ωμά, οπότε για να «ξεφορτωθεί» το εμπόρευμα, πήρε τη συνταγή της μαρμελάδας κυδώνι και έφτιαξε τη δική της εκδοχή. Δημιουργήθηκε ένα κολλώδες άλειμμα που το ονόμασε «μαρμελάδα της Σεβίλλης».

Η πίκρα του πορτοκαλιού της Σεβίλλης τιθασεύτηκε από τη γλύκα της ζάχαρης, δημιουργώντας τελικά ένα απολαυστικό άλειμμα που εξαπλώθηκε πέρα από τα όρια της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Τον 17ο αιώνα οι Βρετανοί άρχισαν να εισάγουν τη μαρμελάδα, ώσπου σύντομα ανακάλυψαν ότι μπορούν να τη φτιάχνουν μόνοι τους αγοράζοντας από την Ισπανία μόνο τα πορτοκάλια της Σεβίλλης. Η αρχική συνταγή περιείχε κομμάτια φλούδας πορτοκαλιού, άρα και υψηλά ποσοστά βιταμίνης C, γεγονός που αποτέλεσε αφορμή να προμηθευτεί μαρμελάδα το Βρετανικό Ναυτικό για την πρόληψη των ναυτικών από το σκορβούτο. Αυτή η κίνηση βοήθησε στην εξάπλωσή της στο ευρύτερο κοινό, καταλήγοντας σήμερα, η μαρμελάδα των πορτοκαλιών της Σεβίλλης να αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στη γαστρονομική παράδοση της Βρετανίας και προς τιμήν της, κάθε χρόνο να γίνονται φεστιβάλ, γιορτές και διαγωνισμοί.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του olivemagazine.gr ΕΔΩ

Previous Post

Τρίτη  13 Μαΐου 2025! Τα πρωτοσέλιδα του Αθηναϊκού τύπου

Next Post

Γλυκό ψυγείου με πορτοκαλάδα

Next Post
Γλυκό ψυγείου με πορτοκαλάδα

Γλυκό ψυγείου με πορτοκαλάδα

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ