Σε πυρετώδεις διεργασίες βρίσκεται ο Δήμος Φαιστού καθώς εντός της ημέρας αναμένεται να σταλεί στο Υπουργείο το έγγραφο για την κήρυξη του οικισμού Μαγαρικάρι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Πλέον, ο Δήμος ετοιμάζει το φάκελο για την ολοκλήρωση των μελετών, όχι μόνο σε επίπεδο συμπερασμάτων αλλά και σε επίπεδο επισκευής των σπιτιών που έχουν υποστεί φθορές.
«Προχωράμε σε τιμολόγηση και κοστολόγηση των έργων που απαιτούνται για να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση και να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις που απαιτούνται για να σταματήσει η εξέλιξη του φαινομένου» δηλώνει ο Δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης.
Σε αυτοψία προχώρησε χτες ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας ο οποίος είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τα προβλήματα του χωριού με τα κατολισθητικά φαινόμενα.
Το Μαγαρικάρι αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά θέματα, καθώς υπάρχουν ρωγμές τόσο σε σπίτια όσο και σε δρόμους. Οι ρωγμές υπάρχουν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων, τουλάχιστον από το τέλος της δεκαετίας του 60 και από τότε γίνονται κάποιες πολύ πολύ αραιές προσπάθειες για να αποκατασταθεί το πρόβλημα, κάτι που δεν έχει γίνει.
Μετακίνηση σε βάθος 11,5 μέτρων στο Μαγαρικάρι – Δεν υπάρχει σπίτι χωρίς ρωγμές
Το πρόβλημα είναι ότι το πρώτο στρώμα, το πρώτο γεωλογικό στρώμα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, είναι οι γνωστές μάργες του Ηρακλείου, δηλαδή ένα σαθρό υπόβαθρο και το αμέσως επόμενο εδαφικό στρώμα είναι αργιλώδες, δηλαδή αδιαπέραστο στο νερό.
Αυτό σημαίνει ότι τα όμβρια νερά “φουσκώνουν” το πρώτο στρώμα, αλλά δεν περνάνε στο δεύτερο επίπεδο και έτσι αναγκάζεται το νερό να βρει διαφυγή προς το έδαφος. Αυτό σημαίνει χωρισμένα σπίτια στα δύο, κάτοικοι που έχουν εγκαταλείψει τις κατοικίες τους από δεκαετίες τώρα, δρόμοι που σπάνε στα δύο. Ένα φαινόμενο που συμβαίνει ξανά και ξανά και το αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι με δικά τους έξοδα. Δηλαδή, μόνοι τους αποκαθιστούν τα σπίτια τους, φτιάχνουν ξανά και ξανά νέες κολόνες για να σταθεροποιήσουν τις κατοικίες τους. Υπάρχουν πολλές οικογένειες που έχουν φύγει πριν λίγα χρόνια, 850 ήταν οι κάτοικοι, ενώ σήμερα είναι μόλις 130.
Τι είδε στο Μαγαρικάρι ο Ευθ. Λέκκας
«Τα προβλήματα δεν είναι σημερινά αλλά έχουν να κάνουν με ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά το πρόβλημα κάθε μέρα επιδεινώνεται» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης. Ταυτόχρονα σημειώνει πως η Πολιτεία πρέπει να βρει άμεσα χρηματοδότηση προκειμένου να προχωρήσουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις όπου απαιτούνται για να σταματήσει η εξέλιξη του φαινομένου.
«Σε διαφορετική περίπτωση όλοι οι κάτοικοι που έχουν απομείνει στο χωριό θα αναγκαστούν να το εγκαταλείψουν» τονίζει ο Δήμαρχος με πόνο ψυχής καθώς όπως λέει πρόκειται για ένα ιστορικό και πανέμορφο οικισμό που τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας του γεωλογικού φαινομένου, η νεολαία αναγκάζεται να φύγει και να αναζητήσει αλλού εργασία και χώρο κατασκευής πρώτης κατοικίας.
Μέχρι πρότινος το Μαγαρικάρι είχε 700 κατοίκους αλλά με τις ρηγματώσεις σε βάθος 11,5 μέτρων και τις κατολισθήσεις που εμφανίζονται σε σπίτια στο χωριό είναι ζήτημα πλέον να έχουν απομείνει περίπου 120 κάτοικοι και ο αριθμός μειώνεται διαρκώς.
«Πριν αρχίσει το φαινόμενο ήταν ένα πλούσιο χωριό με πλούσια ελαιοπαραγωγή και -παρά την αστυφιλία- μπορούσε να έχει κρατήσει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού» λέει ο κ. Νικολιδάκης.
Πηγή: cretalive.gr