Χωρίς αντίκρισμα φαίνεται πως είναι κάθε προσπάθεια εκλογής νέου Μητροπολίτη Κυδωνίας (Χανίων) δια μεταθέσεως αφού όπως αποκαλύπτει σήμερα το orthodoxia.info, Υπουργείο Παιδείας και Οικουμενικό Πατριαρχείο συμφωνούν πως κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας Κρήτης.
«Η πλήρωση χηρεύουσας Μητρόπολης στην Εκκλησία της Κρήτης γίνεται με εκλογή, η οποία ενεργείται από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Κρήτης στην πρώτη τακτική ή έκτακτη σύνοδό της μετά τη χηρεία του θρόνου, όπως προβλέπεται στο εδάφιο α’ της παρ. 1 του άρθρου 21 του ΚΝΕΚ 4149/1961 (Α΄41). Εκλόγιμοι είναι οι εγγεγραμμένοι στον ειδικό κατάλογο του άρθρου 22, τον κατάλογο των «προς αρχιερατείαν εκλογίμων».» αναφέρεται σε έγγραφο της Γενικής Γραμματείας θρησλευμάτων προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο οποίο συμπληρώνεται πως «Στον κατάλογο αυτό δεν μετέχουν οι Αρχιερείς (Μητροπολίτες) της Εκκλησίας Κρήτης και ως εκ τούτου δεν είναι εκλόγιμοι για την πλήρωση χηρεύουσας Μητρόπολης».
Η επιστολή της αρμόδιας υπηρεσίας της ελληνικής κυβέρνησης προς το Φανάρι προκλήθηκε από το ίδιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο με επίσημη επιστολή που υπογράφει ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να ενημερώσει τον Θρόνο για το αν ο ΚΧ της Εκκλησίας Κρήτης προβλέπει την κάλυψη κενών μητροπολιτικών εδρών δια μεταθέσεως.
Υπενθυμίζεται πως όπως κι αυτός της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κρήτης αποτελούν Νόμο του ελληνικού κράτους.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ
Όλα ξεκίνησαν όταν κύκλοι της Εκκλησίας Κρήτης, ερμήνευσαν ένα συγκεκριμένο άρθρο του Καταστατικού Χάρτη, το οποίο προστέθηκε το 1974, εισάγοντας μια εξαίρεση, σύμφωνα με την οποία εκτός από τους εγγεγραμμένους στον κατάλογο των προς αρχιερατείαν εκλογίμων, «οι Βοηθοί Επίσκοποι και οι Μητροπολίτες του κλίματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μπορούν να εκλεγούν σε χηρεύουσες Μητροπόλεις της Εκκλησίας Κρήτης χωρίς σχετική εγγραφή στον κατάλογο».
Η ερμηνεία που δόθηκε ήταν πως, αφού οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Κρήτης ανήκουν στο κλίμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου αρά είναι επίσης εκλόγιμοι.
Όμως η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι εντελώς διαφορετική.
«Η θεσμοθέτηση του άρθρου 2 του ΝΔ 77/1974 προέκυψε κατόπιν αιτήματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και σύμφωνης γνώμης της Εκκλησίας Κρήτης να επιτραπεί η δυνατότητα εκλογής του τότε Τιτουλαρίου Μητροπολίτη Μιλητουπόλεως Στυλιανού Χαρκιανάκη σε χηρεύουσα θέση Μητροπόλεως της Εκκλησίας Κρήτης» αναφέρει με νόημα το έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα το orthodoxia.info.
Συμπληρώνει δε πως «Εξ ου και το άρθρο 2 του ΝΔ 77/1974 εισήχθη, ως εξαίρεση, στο άρθρο 22 και όχι στο άρθρο 21 του ΚΝΕΚ που ρυθμίζει αναλυτικά την διαδικασία εκλογής και, βέβαια, δεν εισήχθη διακριτό άρθρο όπως θα συνέβαινε, εάν ο νομοθέτης επιθυμούσε να θεσμοθετήσει το «μεταθετό» των Μητροπολιτών της Εκκλησίας Κρήτης. Συνεπώς το άρθρο 2 του ΝΔ 77/1974 δεν εισαγάγει ούτε ρυθμίζει την διαδικασία για πλήρωση χηρεύουσας Μητρόπολης της Εκκλησίας της Κρήτης από Μητροπολίτη της Εκκλησίας της Κρήτης, ήτοι το «μεταθετό» (ενώ ο νομοθέτης εκεί που επέλεξε να το εισαγάγει, ήτοι στην Εκκλησία της Ελλάδος και τις Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσου, το εισήγαγε ρητά και με συγκεκριμένη διαδικασία), αλλά απλώς και μόνο την δυνατότητα Μητροπολιτών και Βοηθών Επισκόπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου να είναι υποψήφιοι προς εκλογή χωρίς την προϋπόθεση εγγραφής τους στον κατάλογο των «προς αρχιερατείαν εκλογίμων» του άρθρου 22».
Όπως καταλήγει μάλιστα η επίσημη επιστολή της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, η εξαίρεση που δημιουργήθηκε για τον τότε Μιλητουπόλεως Στυλιανό και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας, ισχύει αλλά δεν αφορά στους μητροπολίτης της Εκκλησίας Κρήτης, αλλά «αναφέρεται και καταλαμβάνει Βοηθούς Επισκόπους και Μητροπολίτες του κλίματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου των οποίων η έδρα βρίσκεται εκτός Ελλάδος».
Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΕΚΤΟΣ

Όλα δείχνουν πως ο ιεράρχης που ήδη υπηρετεί στην Εκκλησία της Κρήτης και προσανατολιζόταν στο να κάνει χρήση της εξαίρεσης είναι ο δεύτερος μητροπολίτης που υπηρετεί στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων, ο Κισάμου κ. Αμφιλόχιος.
Παρά το γεγονός πως ο ίδιος δεν έχει προβεί σε καμία δημόσια τοποθέτηση, σειρά δημοσιευμάτων στον τοπικό Τύπο της Κρήτης τον εμφανίζουν ως φαβορί ενώ καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info σημειώνουν πως και στο εσωτερικό της Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης υπάρχει ικανός αριθμός ψηφοφόρων που επιθυμεί την μετάθεση, ο καθένας για δικούς του λόγους.
Αυτός είναι κι ο λόγος που το Οικουμενικό Πατριαρχείο ζήτησε από την Αθήνα επίσημη πληροφόρηση για το κατά πόσο αυτό είναι νομικά εφικτό, κάτι το οποίο όπως προκύπτει από την επιστολή που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το orthodoxia.info… δεν ευωδούται.
Μετά την σημερινή εξέλιξη θεωρείται απίθανο, με βάση τη κοινή λογική τουλάχιστον, η ιερά επαρχιακή Σύνοδος της Κρήτης που την Παρασκευή θα εκλέξει τον νέο μητροπολίτη Χανίων να προχωρήσει σε κάλυψη της θέσης δια μεταθέσεως αφού κάτι τέτοιο θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου τόσο σε εκκλησιαστικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο με πλήρη ευθύνη του Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας Κρήτης.