Το να πρέπει να μαγειρέψουμε χωρίς ελαιόλαδο είναι πρόκληση -στην Ελλάδα παντού το βάζουμε- αλλά βοηθάει να γίνουμε ιδιαίτερα δημιουργικοί. Με όσπρια, λαχανικά, κάποια θαλασσινά, και έξτρα εφόδια ζωμούς λαχανικών, αβοκαντολέμονα και «βούτυρα» ξηρών καρπών, κάνουμε πολλά ωραία.
Υπάρχει νηστεία και νηστεία. Οι περισσότεροι όταν νηστεύουν αφήνουν στην άκρη τα ζωικά προϊόντα, όπως κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά, τυριά, ψάρια κ.ά., υπάρχει όμως και η αλάδωτη νηστεία, κατά την οποία δεν καταναλώνονται τα παραπάνω, αλλά ούτε θαλασσινά, οστρακοειδή, κρασί και φυσικά ούτε λάδι. Έχουμε ήδη γράψει για τα αλάδωτα των μοναστηριών. Στις συνταγές που έχουμε συγκεντρώσει εδώ οι σεφ του Γαστρονόμου κινήθηκαν στον άξονα και των δύο: εμπνεύστηκαν ευφάνταστα πιάτα χωρίς ελαιόλαδο, με λαχανικά, μυρωδικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ταχίνι και άλλα υλικά της αλάδωτης μαγειρικής αλλά σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποίησαν και θαλασσινά. Τι ετοίμασαν; Πιάτα που παίζουν με κάποια παραδοσιακά ελληνικά στοιχεία και άλλα που αντλούν υλικό από γευστικές παραδόσεις του κόσμου. Φακές, λόγου χάρη, με καβουρδισμένα καρύδια και σταφίδες, «φρικασέ» με αβοκαντολέμονο, αγκινάρες, που αυτές τις ημέρες γεμίζουν τους πάγκους των λαϊκών, αχνιστές, με πέστο αβοκάντο ή σπανακόρυζο με ωμή, μυρωδάτη σάλτσα ντομάτας. Αλλά και μια φρουτένια σούπα-έκπληξη με πατέ τζίντζερ και γαρίδες, ένα κάρι λαχανικών όλο άρωμα, με γάλα καρύδας, φυστικοβούτυρο, λάιμ και ένα σωρό μπαχαρικά, μια παρτίδα tacos με γαρίδες αλλά και φουρνιστές πολύχρωμες πατάτες με βούτυρο καρύδας.