Μετά την επανέκδοση της «Κρητικής Κουζίνας» το καλοκαίρι του 2024 ακολούθησε η ανατύπωση του βιβλίου μας «Ο πολιτισμός της ελιάς – Το ελαιόλαδο», το οποίο ήταν εξαντλημένο για μερικούς μήνες. Πρόκειται για μια σφαιρική εξέταση της ελιάς και του λαδιού της, ένα χρηστικό εγχειρίδιο με όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να χρησιμοποιήσομε σωστά το «υγρό χρυσάφι» της ελληνικής γης.
«Ελλάς και ελιά. Σχέση προαιώνια, ανεξίτηλη, ερωτική! Ας σκεφτούμε τι θα ήταν αυτό που άλλοι λένε σήμερα «μεσογειακή διατροφή» αν έλειπε το ελαιόλαδο. Πολύτιμο εφόδιο για τον Έλληνα, όσο πολύτιμη είναι και η υγεία μας… Ελαιόλαδο σημαίνει υγεία. Και πολιτισμός!»
Αυτά έγραφε ο Νίκος, αυτά πίστευε, αυτά πρέσβευε. Γι’ αυτό, παράλληλα με την συγγραφή λαογραφικών βιβλίων, ιστορικών μυθιστορημάτων και ποιημάτων, ασχολήθηκε και με τη διάσωση και προβολή του διατροφικού πολιτισμού. Η Κρητική Κουζίνα, ο Πολιτισμός της Ελιάς, το Ψωμί των Ελλήνων και τα Βότανα στην Κουζίνα ήταν λίγα μόνο από τα πεδία που ασχολήθηκε και ανέδειξε με την έρευνά του.
Με αφορμή τούτη την ανάρτηση θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς την Περιφέρεια Κρήτης και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, ιδιαίτερα τον πρόεδρο κ. Τάσο Παπαδάκη, για την τιμή που του έκαναν να ονομάσουν τον φετινό Διαγωνισμό Μαγειρικής Ζαχαροπλαστικής και Καλλιτεχνικής Δημιουργίας «Νίκος Ψιλάκης».
Επίσης, ευχαριστούμε ξανά την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης και την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ, που αφιερώνουν τον Παγκρήτιο Μαθητικό Διαγωνισμό με τίτλο «Κρήτη – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026» στον Νίκο Ψιλάκη, «έναν πιστό ερευνητή της κρητικής γαστρονομίας και του πολιτισμού, ο οποίος αφιέρωσε μεγάλο μέρος του έργου του στη διάσωση και την προβολή τους».
«Η καλύτερη αμοιβή είναι η αναγνώριση», όπως είπε και ο Σαίξπηρ.