Άρθρο ειδικού συνεργάτη του “e–mesara.gr”
Η ελευρωπαΐνη, συστατικό του καρπού της ελιάς και των φύλλων της , δίνει την πικρή γεύση στο ελαιόλαδο, ευχάριστη ή όχι εξαρτώμενη από την ένταση και είναι αυτή που το καθιστά πολύτιμο για την υγεία μας. Κατά την ελαιοποίηση ένα μέρος περνά στο ελαιόλαδο ,ειδικά στη φάση της μάλαξης.
Παράγοντες που επηρεάζουν την ποσότητά της ελευρωπαΐνης στο ελαιόλαδο είναι η ποικιλία της ελιάς, δηλαδή ελιές με μεγάλο μέγεθος καρπού χαρακτηρίζονται με μικρότερη περιεκτικότητα ελευρωπαΐνης όπως η χοντρολιά και μείωση της με την ωρίμανση του καρπού.
Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν είναι οι εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, καλλιεργητικές φροντίδες, ο βαθμός ωρίμανσης του καρπού, η αποθήκευση του καρπού μέχρι την ελαιοποίηση, ο τύπος του ελαιουργείου και οι συνθήκες ελαιοποίησης του ελαιόκαρπου στο ελαιοτριβείο.
Στο στάδιο της αποθήκευσης του ελαιόλαδου έχουμε μείωση της πικρής γεύσης που οφείλεται στην ενζυματική υδρόλυση της ελευρωπαΐνης.
Σύμφωνα με έρευνες και μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια η ουσία ελευρωπαΐνη έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών έχει αντιμικροβιακή, αντιβακτηριακή και αντικαρκινική δράση, ακόμα προστατεύει το αναπνευστικό σύστημα.
Η ελευρωπαΐνη βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες και στα φύλλα ελιάς, για το λόγο αυτό βρίσκουμε στην αγορά να κυκλοφορούν ευρέως συμπληρώματα διατροφής από εκχυλίσματα φύλλων ελιάς .
Για τα παραπάνω είναι καλό να υπάρχει η ελευρωπαΐνη στο ελαιόλαδο παρά την πικράδα που του προσδίδει, που δεν θεωρείται ελάττωμα σε καμία περίπτωση.