Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Το ψωμί του Σινά: Η συνταγή για τον άρτο της Ιεράς Μονής

15/03/2025
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Το ψωμί του Σινά: Η συνταγή για τον άρτο της Ιεράς Μονής
0
SHARES
Share on Facebook

Τα καρβελάκια που ξεφουρνίζουν για κάποιον λόγο δεν παίρνουν ιδιαίτερο χρώμα και δεν ξεροψήνονται. Τα φτιάχνουν με ό,τι αλεύρι βρεθεί εύκαιρο και ύστερα τα κόβουν σε φέτες και τα σερβίρουν στην Τράπεζα μαζί με το μεσημεριανό. Η γεύση τους είναι ουδέτερη, δροσάτη και λιτή, σαν άγουρο αμύγδαλο. Αν δεν φαγωθούν αυθημερόν, καλό είναι να τα συντηρήσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, καθώς μπαγιατεύουν εύκολα.

Υλικά

Τεμάχια: για 4 μικρά καρβελάκια

  • 1,5 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4,5 γρ. ξηρή μαγιά
  • 14 γρ. αλάτι ψιλό
  • 800 ml νερό, περίπου – ιδεωδώς χλιαρό

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το ψωμί του Σινά, διαλύουμε σε λίγο από το χλιαρό νερό τη μαγιά, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά, να ενεργοποιηθεί.
  2. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το μείγμα με τη μαγιά, το αλεύρι, το μισό νερό και στο τέλος το αλάτι.
  3. Ζυμώνουμε με τον γάντζο για περίπου μισή ώρα (ναι, για τόσο), έως ότου γίνει μια σφιχτή και λεία ζύμη, και προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο νερό μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη – ενδεχομένως να μη χρειαστεί να προσθέσουμε όλη την ποσότητα του νερού ή ίσως και να χρειαστεί λίγο επιπλέον. Εναλλακτικά, ζυμώνουμε με τα χέρια.
  4. Αφήνουμε τη ζύμη καλά σκεπασμένη με πετσέτα, σε ζεστό σημείο, να ξεκουραστεί για 1 1⁄2 ώρα και να φουσκώσει.
  5. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια, βάζουμε τη ζύμη, τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια και τα πλάθουμε σε καρβελάκια.
  6. Καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί και βάζουμε τα καρβελάκια.
  7. Τα αλείφουμε με λίγο νερό, τα καλύπτουμε χαλαρά με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σχεδόν σε όγκο.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε για 30-35 λεπτά ή μέχρι να γίνουν.
  9. Βεβαιωνόμαστε ότι είναι έτοιμα όταν ανασηκώνοντας με πετσέτα ένα καρβελάκι και χτυπώντας το από κάτω με τα δάχτυλα βγάζει έναν ξερό, υπόκωφο, ήχο.

Πηγή: gastronomos.gr

Previous Post

Μεσαρά: Φεύγουν σε λίγο οι μετανάστες από τους Καλούς Λιμένες

Next Post

Λουκουμάδες με δύο υλικά

Next Post
Λουκουμάδες με δύο υλικά

Λουκουμάδες με δύο υλικά

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ