Δεν πέρασαν λίγες ώρες από όταν ανεβάσαμε τα πρώτα μας στοιχεία για το 3ήμερο των Αποκριών (της Τυρινής) και ήδη τα προγνωστικά μοντέλα και δη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Προγνώσεων (ECMWF) που θεωρείται το πιο αξιόπιστο στο χώρο φέρνει κακοκαιρία εκείνο το διάστημα.
Το Βαρομετρικό Χαμηλό αυτό αποκαλείται και <<Συρτοχαμηλό>> και είναι από τα πιο δύσκολα στην προσέγγιση τους και θα εξηγήσουμε τους λόγους που το καθιστούν δύσκολο στην πρόγνωση ευθύς αμέσως.
Ο Κόλπος της Σύρτης βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Λιβύης και χαρακτηρίζεται από έντονη θερμική αντίθεση μεταξύ της ηπειρωτικής και θαλάσσιας περιοχής. Το θερμό και ξηρό περιβάλλον της Σαχάρας αλληλεπιδρά με τη σχετικά θερμότερη επιφάνεια της Μεσογείου, δημιουργώντας συνθήκες που ευνοούν τη γένεση και την ταχεία ανάπτυξη χαμηλών πιέσεων. Ωστόσο, οι ακριβείς μηχανισμοί που ενεργοποιούν αυτή τη διαδικασία είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν με ακρίβεια.
Τα χαμηλά της Σύρτης συχνά σχηματίζονται και εξελίσσονται πολύ γρήγορα, μερικές φορές εντός λίγων ωρών. Η ταχεία βαροκλινική ανάπτυξή τους δυσχεραίνει τη σωστή ανάλυση των αρχικών συνθηκών στα αριθμητικά μοντέλα. Επιπλέον, λόγω του μικρού τους μεγέθους (mesoscale systems), η ακρίβεια των μοντέλων μειώνεται, καθώς οι χωρικές αναλύσεις πολλών προγνωστικών συστημάτων δεν είναι επαρκώς λεπτομερείς για την ακριβή προσομοίωση τέτοιων φαινομένων.
Η περιοχή επηρεάζεται από τον υποτροπικό αεροχείμαρρο, ο οποίος καθορίζει την τροχιά και την ένταση των χαμηλών πιέσεων. Ωστόσο, η δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ της ανώτερης τροπόσφαιρας και των χαμηλών στρωμάτων της ατμόσφαιρας είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, με αποτέλεσμα οι μικρές αποκλίσεις στα δεδομένα εισόδου να οδηγούν σε σημαντικές προγνωστικές αβεβαιότητες.
Οι μετεωρολογικές παρατηρήσεις στη Βόρεια Αφρική είναι περιορισμένες, ιδίως όσον αφορά τα ραδιοβολητικά δεδομένα και τις επιφανειακές μετρήσεις. Αυτό επηρεάζει την ποιότητα των αρχικών συνθηκών που εισάγονται στα αριθμητικά μοντέλα, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα στις προγνώσεις. Παρά την πρόοδο των δορυφορικών τεχνολογιών, οι άμεσες μετρήσεις παραμένουν περιορισμένες.
Ένα βαρομετρικό χαμηλό από τον Κόλπο της Σύρτης μπορεί είτε να κινηθεί ανατολικά προς την Ανατολική Μεσόγειο και να ενισχυθεί, είτε να εξασθενήσει τοπικά, ανάλογα με τις ευρύτερες συνθήκες κυκλοφορίας. Αυτή η πολλαπλότητα εξελίξεων δυσκολεύει τη μακροπρόθεσμη πρόβλεψη, καθώς μικρές αλλαγές στις αρχικές συνθήκες μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ διαφορετικά μετεωρολογικά σενάρια.
Έτσι για να αναρτηθεί η προσέγγιση αυτή της εξέλιξης θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι και το Σάββατο 1 Μαρτίου όπου στον βραδινό προγνωστικό κύκλο θα έχουμε αρκετά στοιχεία αυτής της εξέλιξης
Πηγή: Όλα για τον Καιρό (All About Weather)