Κείμενο – Φωτογραφία: Γιώργος Μαμάκης
Η Κρύα Βρύση βρίσκεται στο νομό Ρεθύμνου κι απέχει 41 χιλιόμετρα από την ομώνυμη πόλη, περίπου 14 χιλιόμετρα από το Σπήλι, σχεδόν 12 χιλιόμετρα από την Αγία Γαλήνη, και συναντάται σε κοντινή απόσταση από τις ακρογιαλιές της Τριόπετρας και της παραλίας Άγιος Παύλος.
Χτισμένη στους νότιους πρόποδες του όρους Κέδρος και σε υψόμετρο 520 μέτρων από τη θάλασσα, το χειμώνα μετατρέπεται σε ένα μοναδικό «πάρκο» καταρρακτών! Τα ασβεστολιθικά πετρώματα «ξερνούν» το νερό που περνάει στο υπέδαφος από τα χιόνια και τις βροχές και δημιουργούνται δεκάδες πηγές γύρω από το βουνό. Σε πολλά σημεία περιμετρικά του Κέδρου, οι χείμαρροι που σχηματίζονται συναντούν ρήγματα και σχηματίζουν πανύψηλους καταρράκτες.
Ο μεγαλύτερος σε πτώση από τους καταρράκτες του Κέδρου σχηματίζεται στο ψηλότερο σημείο του άγριου κι επιβλητικού φαραγγιού.
Ο Ρέχτας ή Ρεχτάρα, όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι έχει νερό συνήθως μέχρι την άνοιξη, το οποίο προέρχεται από τα λιωμένα χιόνια και πέφτει από ύψος 95 μέτρων.
Όμως το πιο μαγικό σημείο του καταρράκτη είναι ότι σου δίνει τη δυνατότητα να δεις τα εντυπωσιακά τρεχούμενα νερά του εκ των έσω, και αυτό γιατί πίσω από τη βάση του καταρράκτη βρίσκεται μια μικρή σπηλιά που μπορεί ο επισκέπτης να προσεγγίσει, με αρκετή βεβαίως προσοχή, λόγο της ολισθηρότητας από τα τρεχούμενα νερά. Πρόκειται για μια εμπειρία που δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με οτιδήποτε άλλο.
Η “τρισδιάστατη” αυτή εμπειρία παραπέμπει σε εικόνες παραμυθιού, με μοναδικά συναισθήματα, γεμάτα μυστήριο και περιπέτεια.
Η πρόσβαση στο μεγάλο καταρράκτη γίνεται μέσω χωματόδρομου περίπου 5χλμ από την Κρύα Βρύση, που οδηγεί στο ορειβατικό καταφύγιο του Κέδρου.
Το ποιος καταρράκτης τελικά θα κλέψει την παράσταση, είναι προσωπικό θέμα, αλλά μην ξεχνάτε ότι βρίσκεστε στην Κρύα Βρύση «τη γη των καταρρακτών»… Το μόνο βέβαια που πρέπει να θυμάστε είναι ότι ο κάθε ένας από αυτούς είναι απλά μοναδικός!