Υλικά:
1 κιλό λάχανο άσπρο
1 μικρή ρίζα φινόκιο, κομμένη σε λεπτές φέτες
2 καρότα κομμένα σε λοξές φέτες
1 πράσο σε ροδέλες
1 ξερό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης σε λωρίδες
1 ματσάκι φρέσκο άνηθο ή μάραθο
1/2 κούπα ρύζι μακρύκκοκο λευκό (110γρ)
Ξινόχοντρο
Χυμό και ξύσμα ενός λεμονιού
1 κουταλιά γλυκού κοπανισμένο μαραθόσπορος
Αλάτι, πιπέρι
1 κούπα νερό
Εκτέλεση:
Ετοιμάστε πρώτα τα υλικά. Κόψτε σε μικρά τετράγωνα το λάχανο (πρώτα σε λωρίδες και μετά κάθετα).
Πλύντε, στραγγίστε.
Ετοιμάστε φινόκιο, πράσο, κρεμμύδι, καρότο, πιπεριά, ψιλοκόψτε κοτσάνια μυρωδικών.
Βάλτε σε μεγάλη κατσαρόλα λίγο λάδι, το μαραθόσπορο και σοτάρετε κρεμμύδι και πράσο.
Προσθέστε το φινόκιο, το καρότο και την πιπεριά.
Αφήστε για λίγο να σοταριστούν σε μέτρια φωτιά.
Προσθέστε το λάχανο στην κατσαρόλα μαζί με τα τρυφερά κοτσανάκια του άνηθου ή του μάραθου.
Τα φύλλα κρατείστε τα για το τέλος.
Αν τα βάλετε τώρα θα χάσουν το χρώμα τους.
Ανακατέψτε τα λαχανικά καλά.
Με 10 λεπτά σοτάρισμα, θα έχουν γυαλίσει και θα έχουν αρχίσει να χάνουν τον όγκο τους.
Σκορπίστε πάνω τους το ρύζι, καλά πλυμένο και τον ξινόχοντρο.
Προσθέστε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και το νερό.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά στο 1 και ψήνετε για 20 λεπτά.
Προσθέστε τα φύλλα άνηθου ή μάραθου ψιλοκομμένα, ελέξτε το λεμόνι και το αλάτι και σερβίρετε όλο το φαγητό σε πιατέλα. Περιχύνετε με φρέσκο ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με πάπρικα.
Πηγή: manitarosyntages.blogspot.gr