Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Το μυστικό στο ξεπίκρισμα της ελιάς – Οι πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες

30/01/2025
in ΑΓΡΟΤΙΚΑ
0
Το μυστικό στο ξεπίκρισμα της ελιάς – Οι πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες
0
SHARES
Share on Facebook

Στις πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες που κρύβονται στο ξεπίκρισμα της ελιάς αναφέρεται με σημείωμά του ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας.

Ειδικότερα, αναφέρει:

«Οι επιτραπέζιες ελιές αποτελούν βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και συνδέονται με πολλές ευεργετικές βιολογικές δραστηριότητες, οι οποίες σχετίζονται κυρίως με τις φαινολικές ενώσεις τους.

Η διαδικασία αποπίκρανσης της ελιάς καθορίζει την ποσοτική και ποιοτική σύνθεση των επιτραπέζιων ελιών σε βιοφαινόλες.

Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να αξιολογήσει την in vitro αντιοξειδωτική ικανότητα και την προστατευτική δράση του DNA ενός εκχυλίσματος που προέρχεται από δείγματα άλμης, σύμφωνα με την ελληνική διαδικασία ξεπικρίσματος των καρπών της ελιάς Καλαμών.

Οι in vitro δοκιμασίες χωρίς κύτταρα έδειξαν ισχυρή ικανότητα δέσμευσης ελευθέρων ριζών από το εκχύλισμα, επομένως αντιοξειδωτική ικανότητα.

Σε κυτταρικό επίπεδο, τα ανθρώπινα ενδοθηλιακά κύτταρα (EA.hy296) και οι μυοβλάστες ποντικού (C2C12) υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με μη κυτταροτοξικές συγκεντρώσεις του εκχυλίσματος άλμης και η κατάσταση οξειδοαναγωγής αξιολογήθηκε με μέτρηση της γλουταθειόνης (GSH), των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS) και των επιπέδων λιπιδικής υπεροξείδωσης (TBARS).

Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ειδική απόκριση κυτταρικού τύπου, ασκώντας προστασία από τις οξειδωτικές βλάβες. Τέλος, και στις δύο κυτταρικές σειρές, προεπεξεργασία με εκχύλισμα άλμης έδειξε ότι προστατεύει από βλάβη το DNA.

Συμπερασματικά, αυτή είναι η πρώτη ολιστική προσέγγιση που ανέδειξε τα λύματα επιτραπέζιας ελιάς από τη διαδικασία αποπίκρανσης ελληνικού τύπου Καλαμών, ως πολύτιμη πηγή βιοδραστικών ενώσεων, που θα μπορούσαν να έχουν ενδιαφέρουσες επιπτώσεις στην ανάπτυξη νέων προϊόντων σε τρόφιμα ή άλλες βιομηχανίες και ειδικά σε καλλυντικά τα οποία ενδιαφέρουν την γήρανση του δέρματος. Μέχρι τώρα υπάρχουν δεδομένα και προιόντα από τον καρπό της ελιάς, τα φύλλα, τα υποπροιόντα μετά την ελαιοποίηση.

Μετά την σημερινή μας δημοσίευση στο περιοδικό Antioxidants φαίνεται ότι το ξεπίκρισμα από την ελιά καλαμών περιέχει πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες, που αξίζουν πολύ περισσότερο από την ίδια την ελιά και το ελαιόλαδο. Ας το εκμεταλλευτούμε λοιπόν…»

Πηγή: larissanet.gr

 

Previous Post

Ηράκλειο: Συνελήφθη 31χρονος με ναρκωτικά

Next Post

Ελιά: Πώς θα αντιμετωπίσετε το γλοιοσπόριο – Καλλιεργητικά μέτρα

Next Post
Ελιά: Πώς θα αντιμετωπίσετε το γλοιοσπόριο – Καλλιεργητικά μέτρα

Ελιά: Πώς θα αντιμετωπίσετε το γλοιοσπόριο – Καλλιεργητικά μέτρα

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ