Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Χορτοπιτάκια

21/01/2025
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Χορτοπιτάκια
0
SHARES
Share on Facebook

ΥΛΙΚΑ

Για τη γέμιση:

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 κιλό σπανάκι, καθαρισμένο, στεγνό

2 ματσάκια μάραθα, ψιλοκομμένο

1 μεγάλο πράσο, χοντροκομμένα

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

1 ματσάκι καυκαλίθρες, ψιλοκομμένο

1 ΚΣ ελαιόλαδο

1 κγ αλάτι

½ κγ πιπέρι

Για τη ζύμη:

185 ml νερό χλιαρό

½ πρέζα αλάτι

1 ΚΣ ρακί ή χυμό ½ λεμονιού

350 γρ αλεύρι σκληρό

ελαιόλαδο, για τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω ελαιόλαδο σε υψηλή φωτιά. Σοτάρω τα κρεμμύδια και τα πράσα για 1 λεπτό.

Προσθέτω 250 ml νερό, χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια και ρίχνω το σπανάκι. Σκεπάζω την κατσαρόλα κι αφήνω μέχρι να μειωθεί ο όγκος του.

Συνεχίζω με το μάραθο, το μαϊντανό, το άνηθο, τι καυκαλίθρες, το αλάτι και το πιπέρι.

Ανακατεύω και αφήνω να βράσουν μέχρι τα κοτσάνια να μαλακώσουν.

Αν χρειαστεί νερό συμπληρώνω ενδιάμεσα.

Βγάζω από τη φωτιά, στραγγίζω τα υγρά που έχουν μείνει και αφήνω τη γέμιση να κρυώσει.

Για τη ζύμη σε ένα μπολ ρίχνω το χλιαρό νερό, με το αλάτι και τη ρακί και ανακατεύω.

Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας να δημιουργηθεί μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.

Την κόβω σε 4 κομμάτια και αρχίζω να την ανοίγω με τον πλάστη. Ξεκινάω από την πιο παχιά ρύθμιση το βάζω 2 φορές και έπειτα συνεχίζω μια-μια προς την πιο λεπτή (μέχρι το 6 αν το 7 είναι το ελάχιστο). Κάθε φορά πασπαλίζω τη ζύμη με αλεύρι για να μην κολλάει, δημιουργώντας τελικά μια λεπτή, σκληρή ζύμη.

Την απλώνω και τοποθετώ κατά μήκος της μιας πλευράς της, ανά διαστήματα 1 ΚΣ από τη γέμιση.

Με ένα πινέλο περνάω με νερό τη ζύμη στην άκρη της ζύμης και ανάμεσα από τη γέμιση.

Γυρίζω τη ζύμη κατά μήκος της άλλης πλευράς και σκεπάζω τη γέμιση.

Κλείνω τη γέμιση με το φύλλο πιέζοντας να κολλήσει καλά και αφαιρώντας τον αέρα.

Τα τοποθετώ πάνω σε πετσέτα κουζίνας στο ταψί αφού πρώτα την έχω ραντίσει με αλεύρι.

Αφού τα βάζω στη σειρά, τα σκεπάζω με μια δεύτερη πετσέτα κουζίνας μέχρι να τα τελειώσω όλα.(Αν θέλω μπορώ να τα βάλω στην κατάψυξη σε αυτό το στάδιο και να τα τηγανίσω άλλη στιγμή).

Ζεσταίνω ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια-δυνατή ένταση και τηγανίζω όσα χορτοπιτάκια χωράνε μαζί. Τα αφήνω για 4-5 λεπτά, μόλις πάρει χρώμα η μια πλευρά τους, τα γυρίζω και από την άλλη.

Τα βγάζω πάνω σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρονται ζεστά ή κρύα.

Πηγή: paxxi.gr

Previous Post

Ζεστό ουίσκι με κλημεντίνες και μπαχαρικά για τα κρύα βράδια του χειμώνα

Next Post

Σαν σήμερα το 1924 πέθανε ο ηγέτης της ΕΣΣΔ Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν

Next Post
Σαν σήμερα το 1924 πέθανε ο ηγέτης της ΕΣΣΔ Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν

Σαν σήμερα το 1924 πέθανε ο ηγέτης της ΕΣΣΔ Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ