Στην γιορτή του Αγίου Ελευθερίου, στον ομώνυμο ναό του Πετροκεφαλίου, πήγε ο σεβαστός και αγαπητός σε όλη την περιοχή και όχι μόνο … «Ζαχαρίας της Φαιστού» (Ζαχαρίας Μ. Σπυριδάκης). Με επιβαρυμένη την υγεία του, λόγω ηλικίας, κατάφερε να εκκλησιαστεί στον εσπερινό της εορτής του Αγίου στις 15-12-2024.
Η χαρά του μεγάλη, που αξιώθηκε να βρεθεί στο εκκλησάκι που είχε αναστηλώσει ο δημογέροντας παππούς του Λευτέρης Σπυριδάκης, μετά την καταστροφή από τους Τούρκους το 1866 και που στα τελευταία χρόνια, με εισφορές των κατοίκων του χωριού έχει ξαναχτιστεί ένας μεγαλοπρεπής ναός.
Και οι εκκλησιαζόμενοι όμως, ντόπιοι και ξένοι στην πλειοψηφία τους, μόλις τον είδαν έτρεξαν να τον χαιρετίσουν και να του σφίξουν το χέρι!
Δεν πρόφθανε να χαιρετά και να ανταποδίδει τις ευχές που έπαιρνε από γνωστούς και φίλους, για καλή ανάρρωση και υγεία!
Όλα καλά όμως μέχρι που τελείωσε ο εσπερινός και τον πήγαν τα παιδιά και τα εγγόνια του στο σπίτι.
Μόλις ξάπλωσε στο κρεβάτι,… ξάπλωσε δίπλα του και ο «στρατηγός κορωναϊός»!
Ο κορωναϊός είχε κυριεύσει τον πολύπαθο οργανισμό του και σε μια εβδομάδα, βγήκε από το Παν. Γεν. Νοσοκομείο Ηρακλείου,… αφήνοντάς μας χρόνους!
Το σπουδαίο «αποτύπωμα» του Ζαχαρία, σαν βοηθός ανασκαφέων αρχαιολόγων και σαν διερμηνέας και ξεναγός των επισκεπτών στις αρχαιότητες της Φαιστού, έμεινε ανεξίτηλο στην μνήμη των ανθρώπων που τον γνώρισαν.
Από το 1960 σαν υπάλληλος στις αρχαιότητες της Φαιστού μέχρι τα γεράματά του, δεν έπαψε να αγωνίζεται για την προβολή του αρχαίου Μινωικού πολιτισμού, και του σύγχρονου πολιτισμού της Κρήτης και της κρητικής φιλοξενίας!
Ακολουθώντας στις ανασκαφικές έρευνες τους μεγάλους αρχαιολόγους, όπως ο Στέλιος Αλεξίου, ο Σακελαράκης, η Βαλλιάνου, ο Αντώνης Βασιλάκης και άλλοι, έμαθε και είδε αρκετά για τους αρχαίους πολιτισμούς των κατοίκων της περιοχής μας.
Έχει υποδείξει σε φίλους του, που ασχολούνται με την τοπική ιστορία, περιοχές που έχει μάθει από τα ανασκαφικά ευρήματα ότι υπήρχαν οικισμοί από την Νεολιθική Εποχή, μέχρι και τους Ρωμαϊκούς χρόνους.
Οδηγώντας πάντα δίκυκλο μηχανάκι, Χειμώνα, Καλοκαίρι, πήγαινε να σταματήσει παράνομες ανασκαφές και να επιστατήσει σε εργασίες με σκαπτικά μηχανήματα, που έφερναν στο φως αρχαιολογικά ευρήματα, σε όλη την ευρύτερη περιοχή.
Γνωρίζοντας ξένες γλώσσες, ξεναγούσε και ενημέρωνε ακούραστα και χωρίς ρολόι, με ελεύθερο ωράριο, επισκέπτες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, που έρχονταν στη Φαιστό, να μάθουν για τους αρχαίους πολιτισμούς της περιοχής.
Είχε το χάρισμα να αποσπά το θαυμασμό των επισκεπτών και σε πολλούς από αυτούς να δίνει απλόχερα την ευκαιρία να μάθουν τι σημαίνει κρητική φιλοξενία.
Αρκετοί σημαντικοί άνθρωποι των γραμμάτων και του πολιτισμού, από όλο τον κόσμο, που φιλοξενήθηκαν στο σπίτι του και γεύτηκαν την κρητική φιλοξενία, έμαθαν, είδαν και θαύμασαν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, έγραψαν σε βιβλία και διαφήμισαν τον πολιτισμό της σύγχρονης Κρήτης σε όλο τον κόσμο.
Καλό σου ταξίδι αγαπητέ μας συγγενή και φίλε «Ζαχαρία της Φαιστού»!