Η Χαρίκλεια Ρουπάκα γεννήθηκε σαν σήμερα στην Θήβα στις 27 Δεκεμβρίου του 1950. Ο πατέρας της ήταν αγρότης και η μητέρα της μοδίστρα από την Μικρά Ασία. Μπήκε στον χώρο της μουσικής σε ηλικία μόλις 20 ετών και παρουσιάστηκε ως Χάρις Αλέξιου. Το 1970 έκανε την αρχή στη δισκογραφία με δίσκο 45 στροφών στο τραγούδι “Όταν πίνει μια γυναίκα” των Βασιλειάδη και Πυθαγόρα. Το 1971 και 1972 ηχογράφησε Απόστολο Καλδάρα, Γιώργο Χατζηνάσιου, Τόλη Βοσκόπουλο και Μάνο Χατζιδάκι. Πρώτο σταθμό στη δισκογραφία της αποτέλεσε η συμμετοχή της στον δίσκο “Μικρά Ασία” των Καλδάρα και Πυθαγόρα μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα. Ένα μουσικό έργο ιστορικής αξίας της δεκαετίας του ’70 που υπήρχε σε κάθε ελληνικό σπίτι, με ρεκόρ πωλήσεων και εντάχτηκε στις “100 Μεγαλύτερες Ηχογραφήσεις του Αιώνα” της MINOS – EMI.
Το 1975 ήρθε ο πρώτος της προσωπικός δίσκος, τα «12 Λαϊκά Τραγούδια”», με την διάσημη “Δημητρούλα”. Η Χάρις εμφανίστηκε σε μπουάτ στην Πλάκα, ανοίγοντας το δρόμο σε ένα νέο τρόπο παρουσίασης των τραγουδιών. Κατά την Μεταπολίτευση, τραγουδά μπαλάντες, λαϊκά, έντεχνα, δημοτικά και ρεμπέτικα. Τραγουδά μαζι με τον Γιώργο Νταλάρα, με τη Δήμητρα Γαλάνη, τον Αντώνη Καλογιάννη, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Γιάννη Πάριο. Συμμετέχει σε συναυλίες σε στάδια και θέατρα με τραγούδια των Λοΐζου, Παπαδόπουλου, Νικολόπουλου, Σπανού, Θεοδωράκη, Κουγιουμτζή με τεράστια επιτυχία. Κατά τη δεκαετία του ’80 ανέδειξε περισσότερο το λαϊκό της προφίλ μαζί με συνθέτες όπως ο Αντώνης Βαρδής, ο Χρήστος Νικολόπουλος και ο Θάνος Μικρούτσικος. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με τον δίσκο «Δι’ ευχών» σε μουσική του Νίκου Αντύπα και στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, εγκαινιάζει την είσοδο της σε ένα διαφορετικό ύφος μουσικής, με σαφείς τις ροκ, έντεχνες, αλλά και έθνικ επιρροές.
Οι επιτυχίες της συνεχίστηκαν τη δεκαετία του 2000 και του 2010, και γέμιζε στάδια, θέατρα και συναυλιακούς χώρους. Το καλοκαίρι του 2008 η Χάρις Αλεξίου έδωσε τη μεγαλύτερη συναυλία των τελευταίων χρόνων στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο με περιπου 20.000 θεατές, μαζί με τους Μπάμπη Στόκα και Ανδριάνα Μπάμπαλη. Πραγματοποίησε πολλές περιοδείες ανά την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, όπου όλοι την αγκάλιαζαν με μεγάλη αγάπη και θαυμασμό.
Η Χαρούλα Αλεξίου συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους μεγάλους συνθέτες, στιχουργούς και ερμηνευτές της Ελλάδας. Οι κυριότερες συνεργασίες της ήταν ο Μάνος Λοΐζος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Αντώνης Βαρδής, Γιάννης Πάριος, Δήμητρα Γαλάνη, Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Σπανός, Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Νικόλας Άσιμος, Γιώργος Ζαμπέτας, Θάνος Μικρούτσικος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μάνος Ελευθερίου, Λίνα Νικολακοπούλου, Κώστας Χατζής, Μανώλης Ρασούλης, Σωκράτης Μάλαμας, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και πολλά άλλα μεγάλα ονόματα.
Τα αμέτρητα τραγούδια της στις σχεδόν 130 δισκογραφικές δουλείες που έχει δικές της ή με συμμετοχή της ως τώρα αποτέλεσαν σταθμούς της ελληνικής δισκογραφίας. Μεγάλες επιτυχίες όπως το “Όλα σε θυμίζουν”, “Ο φαντάρος”, “Η αγάπη είναι ζάλη”, “Ξημερώνει”, “Μια ζωή μέσα στους δρόμους”, “Οδός Αριστοτέλους”, “Ελένη”, “Το Ταγκό της Νεφέλης”, Τέλι, τέλι, τέλι”, “Θεός αν είναι”, “Πανσέληνος”, “Μία είναι η ουσία”, “Οι φίλοι μου χαράματα”, “Απόψε θέλω να πιω”, “Όλες του κόσμου οι Κυριακές,” “Να ζήσω ή να πεθάνω”, “Πήρε φωτιά το Κορδελιό” και άλλα.
Η Χάρις Αλεξίου είναι στην πρώτη θέση μεταξύ των τραγουδιστριών και συνολικά στην τρίτη πίσω από τους Γιώργο Νταλάρα και Γιάννη Πάριο στην κατάταξη με τις περισσότερες πωλήσεις προσωπικών δίσκων από το 1970 έως το 2009. Οκτώ από τους προσωπικούς της δίσκους έχουν ξεπεράσει τις 11.000.000 πωλήσεις. Είναι η μόνη γυναίκα τραγουδίστρια που το έχει καταφέρει στην ελληνική δισκογραφία. Το 2020 ανακοίνωσε δημόσια ότι αποχωρεί από το τραγούδι. Κατάφερε και κέρδισε την εκτίμηση του κοινού αλλά και των συναδέλφων της. Μεγάλα ονόματα όπως ο Στέλιος Καζαντζίδης το 1993 την είχε χαρακτηρίσει ως μεγάλη φωνή και ό,τι καλύτερο έχει βγάλει αυτός ο τόπος. Ο Μάνος Χατζηδάκις δήλωσε για εκείνη “Η Αλεξίου είναι πολύ μεγάλη καλλιτέχνις και οπωσδήποτε είχε τη θέση της σ’ αυτό το χώρο. Μου θυμίζει την Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, δεν είναι ντόπια υπόθεση”.
Στις 15 Μαΐου του 2010, ο Δήμαρχος της πόλης της Σμύρνης στην Τουρκία, έδωσε το όνομα της Αλεξίου σε μια λεωφόρο της πόλης: ”Haris Aleksiou Dostluk Caddesi” (Λεωφόρος Φιλίας) , τιμώντας την καταγωγή της και την προσφορά της στην τέχνη. Το 2021 έκανε το ντεμπούτο της στην μικρή οθόνη που συμμετείχε σε βασικό ρολό στην σειρά Μαέστρο.
Στην προσωπική της ζωή έχει παντρευτεί δύο φορές. Μια με τον παραγωγό Αχιλλέα Θεοφίλου και μια τον μάνατζερ της Σωτήρη Μπασιάκο. Έχει υιοθετήσει έναν αγόρι, τον Μάνο Θεοφίλου, που του έδωσε το όνομά του αγαπημένου της φίλου, Μάνου Λοΐζου. Το 2015 διεγνώσθη με καρκίνο του μαστού αλλά ευτυχώς σε αρχικό στάδιο και κατάφερε να τον αντιμετωπίσει πιο ήπια.
Σήμερα η Χαρούλα Αλεξίου κλείνει τα 74 χρόνια της. Χρόνια πολλά!!!
Πηγή: Ταξίδι Στον Χρόνο – Time Travel