Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας τον παπά Μανόλη Καλαϊτζάκη, γλύπτη – ξυλογλύπτη – Ακαδημαϊκό και τους συνεργάτες του, για ένα βιωματικό μάθημα εργόχειρου, γλυπτικής και ξυλογλυπτικής στους μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης.
Πράγματι, το ηλιόλουστο πρωινό της Τετάρτης 20 Νοεμβρίου, ο παπά Μανόλης έφτασε στην αυλή του σχολείου μας συνοδευόμενος από τους :
α) Καλαϊτζάκη-Παπαδοκωστάκη Αμαλία, νοικοκυρά-μοδίστρα, β) Καστρινάκη Μαριάννα, ζωγράφο-γλύπτρια-ξυλογλύπτρια. γ) Μακράκη Μαρίνο, ξυλογλύπτη και δ) Ματαλιωτάκη Γιώργο, ξυλογλύπτη.
Τους οδηγήσαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, ετοίμασαν το εργαστήριό τους και υποδέχτηκαν αρχικά τους μαθητές της Ε΄ και στη συνέχεια τους μαθητές της Στ΄ τάξης. Όλα τα παιδιά γνώρισαν την τέχνη της ξυλογλυπτικής, είδαν, παρατήρησαν και ακούμπησαν τα ξυλόγλυπτα έργα που είχαν τοποθετηθεί στην αίθουσα από τους καλλιτέχνες και δοκίμασαν τις δικές τους ικανότητες πάνω σε ξύλα, χρησιμοποιώντας και τα δύο τους χέρια.
Ο παπά Μανόλης και οι συνεργάτες του ασχολήθηκαν με τους μικρούς μαθητές, εξηγώντας και μεταδίδοντας γνώσεις για την τέχνη της ξυλογλυπτικής και του εργόχειρου. Δεν παρέλειψαν να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις των μικρών μαθητών, παίζοντας και διάφορα παιγνίδια μαζί τους.
Η χαρά και ο ενθουσιασμός κατέκλυσαν τα πρόσωπα και πλημμύρισαν τις καρδιές των μαθητών που δεν παρέλειψαν στο τέλος να ευχαριστήσουν τον παπά Μανόλη και τους συνεργάτες του για τις όμορφες ώρες που πέρασαν μαζί τους.
Οι δάσκαλοι της Ε΄ και Στ΄ τάξης, Καλυκάκης Μιχάλης, Τζατζαδάκη Ηλέκτρα, Καλυκάκη Ευφροσύνη και Φτυλάκη Δήμητρα, η δασκάλα των Εικαστικών Μπιλίτσα Μαριέλα, ο δάσκαλος Παράλληλης Στήριξης Καλοτραπέζης Γεώργιος, η Υποδιευθύντρια Κυδωνιέως Ειρήνη και ο Διευθυντής του σχολείου Καλογεράκης Γεώργιος, ευχαριστούν από καρδιάς τον παπά Μανόλη και τα μέλη της ομάδας του, για το όμορφο βιωματικό εργαστήρι που πραγματοποίησαν και τις ώρες που χάρισαν στα παιδιά.
Ο ίδιος ο παπά Μανόλης Καλαϊτζάκης σημειώνει : Στην έκτη και πέμπτη τάξη του Δημοτικού Σχολείου Καστελλίου Πεδιάδος, σε 48 μαθητές-μαθήτριες βρέθηκαν οχτώ (8) αμφιδέξιοι. (βλ. Εφημ. «Πατρίς», 16-11-2005, σελ. 6 και Εφημ. «Πατρίς», 12.01.2006, σελ. 8.). Πάει να πει : με αξιόλογη ικανότητα να χρησιμοποιούν στην Τέχνη ισάξια και τα δυο τους χέρια. Πάλι, άλλοι 6 αριστερόχειρες μαθητές, ευνοημένοι από τη φύση και ικανότατοι στη Τέχνη. Και από τους υπόλοιπους, που ήταν δεξιόχειρες, βρέθηκαν πολλά ταλέντα στο εργόχειρο, στη Γλυπτική και στην Ξυλογλυπτική. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς μας ζητούσαν επίμονα…
«να δημιουργήσουμε Σχολή στο Καστέλι, για να μάθουν Εργόχειρο, Γλυπτική και Ξυλογλυπτική».
Ο Διευθυντής του σχολείου
Γεώργιος Α. Καλογεράκης