Ένα έργο πνοής που θα φέρει ανακούφιση στη Μεσαρά, και θα προσφέρει ασφάλεια σε όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής, έχει ήδη δρομολογηθεί.
Πέντε χρόνια μετά την ανείπωτη τραγωδία που συγκλόνισε την Κρήτη και το πανελλήνιο, η μελέτη για την κατασκευή γέφυρας που θα παρακάμπτει την ιρλανδική διάβαση του Γεροποτάμου είναι έτοιμη, αναφέρει στο Cretalive ο Δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης με συνολικό προϋπολογισμό 1- 1,5 εκατ. ευρώ.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της γέφυρας, όπως τα παρουσιάζει μέσα από τις σχετικές μελέτες το Cretalive, έχουν ως εξής:
Ελεύθερο ύψος γέφυρας: 6,30 μέτρα (από τον πυθμένα ως τη κατώτατη στάθμη της δοκού της γέφυρας)
Μήκος γέφυρας: 37 μέτρα
Μέγιστο πλάτος γέφυρας 12,70 μ., με πεζόδρομους αριστερά και δεξιά της γέφυρας.
Η γέφυρα θα στηρίζεται σε δύο ακρόβαθρα τα οποία θα θεμελιωθούν το κάθε ένα σε 10 πασσάλους (πασσαλοθεμελίωση). Το ύψος κάθε πασσάλου θα είναι 13 μέτρα.
Επίσης, τα τοιχία αντιστήριξης προστατεύουν από την κατολίσθηση των πρανών, δηλαδή για να μην υποχωρήσουν τα πρανή προς το ποτάμι ενώ παράλληλα προστατεύουν και τα ακρόβαθρα (τη θεμελίωση της γέφυρας). Το σκυρόδεμα μέσα στο ποτάμι, είναι ουσιαστικά ένα οπλισμένο δάπεδο, για να προστατεύει κυρίως τα θεμέλια και να βοηθάει να γίνεται ανεμπόδιστα η ροή του νερού.
«Έχουμε ολοκληρωμένη μελέτη για κατασκευή πλατιάς γέφυρας στη συγκεκριμένη ιρλανδική διάβαση που είχαμε το δυστύχημα πριν πολλά χρόνια με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποδομών» εξηγεί ο Δήμαρχος.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο πλάτος της γέφυρας διότι, όπως αναλύει ο Δήμαρχος, πρέπει να είναι πολύ μεγάλο για να είναι ασφαλές και να αποφευχθούν ανάλογα δυστυχήματα στο μέλλον.
«Η μελέτη του Γεροπόταμου έχει δείξει ότι εάν έχουμε ένα πλημμυρικό φαινόμενο τα νερά που κατεβαίνουν από τον ποταμό είναι τέτοια που απαιτείται οπωσδήποτε μεγάλο πλάτος της γέφυρας για να αντέξει τον όγκο των υδάτων» λέει ο κ. Νικολιδάκης.
Για το λόγο αυτό έγινε ειδική πρόβλεψη στη μελέτη της γέφυρας όπου χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Τα υλικά της εξυγιαντικής στρώσης θα διαστρώνονται σε στρώσεις παράλληλες, διαδοχικές και επίπεδες. Κάθε στρώση θα πρέπει να διαστρώνεται με μέγιστο πάχος 25cm και θα συμπυκνώνεται μέχρις ότου να μην εκδηλώνονται σημαντικές πρόσθετες καθιζήσεις, ενώ η απαιτούμενη συμπύκνωση κάθε στρώσης θα πρέπει να επιτυγχάνεται πριν τη τοποθέτηση της επόμενης στρώσης. Η επιτόπου πυκνότητα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση προς το 95% της μέγισης ξηρής πυκνότητας που επιτυγχάνεται κατά την τροποποιημένη δοκιμή συμπύκνωσης Proctor. Δεν θα διαστρώνεται καμία στρώση αν δεν έχει επαληθευτεί ότι η υποκείμενη στρώση συμμορφώνεται προς τις απαιτήσεις συμπύκνωσης και επιπεδότητας. Όταν υπάρχει υπόνοια βροχής, θα προωθείται άμεσα η συμπύκνωση των διαστρωμένων υλικών, ώστε να «σφραγισθεί» η εκτεθειμένη στη βροχή στρώση, διαμορφώνοντας και κατάλληλη κλίση της στρώσης για την απορροή των νερών. Με τη λήξη των εργασιών της ημέρας, θα φροντίζει ο Ανάδοχος του έργου να έχει τοποθετηθεί, διαστρωθεί και συμπυκνωθεί η τελευταία στρώση και να υπάρχουν κατάλληλες κλίσεις ώστε να εξασφαλίζεται απορροή των ομβρίων, σε περίπτωση βροχής κατά τις μη εργάσιμες ώρες».
Πηγή: cretalive.gr Της Μαρίας Αγαπάκη