Με αυστηροποίηση των ποινών και πάντως με υποχρεωτική φυλάκιση, εφόσον κάποιο άτομο συλληφθεί δεύτερη φορά για οπλοφορία ή οπλοχρησία, επιχειρεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, να αντιμετωπίσει τα αυξημένα περιστατικά παραβάσεων της νομοθεσίας περί όπλων.
Τα στατιστικά στοιχεία για την Κρήτη, είναι ενδεικτικά και πάντως ανησυχητικά, αν υπολογίσει κανείς ότι η αύξηση των συλλήψεων για το πρώτο 9άμηνο του 2024 σε σχέση με το 2023, ξεπερνάει το 20% αθροιστικά και μόνο το Ρέθυμνο ως περιφερειακή ενότητα εμφανίζει μείωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ ο Αριθμός συλλήψεων για παραβάσεις του Νόμου περί όπλων από τον Ιανουάριο μέχρι και το Νοέμβριο του 2024 είναι 677 άτομα στην Κρήτη από 549 που ήταν το ίδιο διάστημα το 2023.
Ανά περιφερειακή ενότητα
- Από 116 έφτασαν στις 221 συλλήψεις στα Χανιά
- Μειώθηκαν από 120 σε 92 στο Ρέθυμνο
- Αυξήθηκαν από 267 σε 289 οι συλλήψεις στο Ηράκλειο, ενώ στο Λασίθι ακολουθώντας παρόμοια αυξητική πορεία, οι συλλήψεις από 45 έφτασαν το 2024 τις 67.
Με την ίδια διάταξη όπως εξήγησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα ρυθμίζονται υποθέσεις που αφορούν σε άτομα που εντοπίζονται με μαχαίρια, σουγιάδες και στιλέτα επιχειρώντας να μπει φρένο και στην παραβατικότητα ανηλίκων που τα τελευταία χρόνια συχνά σχετίζεται με την οπλοφορία.
Το ζητούμενο δεν είναι να γεμίσουν οι φυλακές αλλά να αλλάξει η νοοτροπία δηλώνουν ποινικολόγοι, που κάνουν τη διάκριση ανάμεσα στην οπλοκατοχή και την οπλοφορία, ειδικά σε περιοχές όπως η Κρήτη, που μια αυστηροποίηση των ποινών θα μπορούσε να περιορίσει το φαινόμενο όχι κάποιος να έχει, αλλά να κυκλοφορεί με όπλο.
Γενικότερα πάντως με δεδομένη την τάση που διαφαίνεται από την πολιτεία, ως προς την αυστηροποίηση των ποινών για αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, ποινικολόγοι σημειώνουν ότι η ποινική διαφοροποίηση ελάχιστα μπορεί να επηρεάσει τα ποσοστά, αν δεν ληφθούν και κοινωνικά μέτρα.
Πηγή: neakriti.gr