Οι σουπιές στιφάδο είναι σίγουρα μια από τις πιο λαχταριστές αγιορείτικες συνταγές που θα δοκιμάσετε! Είναι ένα πιάτο εξαιρετικά εύγευστο, εύκολο και έντονα αρωματικό.
Στα υπέρ αυτής της αγιορείτικης συνταγής, θα πρέπει να υπολογίστε τη διατροφική αξία που έχουν οι σουπιές, οι οποίες σύμφωνα με τους ειδικούς προσφέρουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.
Παράλληλα, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12, που είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου και τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Αξίζει να αναφέρουμε ενδεικτικά, ότι 100 γραμμάρια σουπιάς καλύπτουν σχεδόν πλήρως τις ανάγκες ενός υγιούς ενήλικα.
Για να φτιάξετε το αγιορείτικο στιφάδο με σουπιές θα χρειαστείτε:
1 1/2 κιλό σουπιές
8-10 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
5 σκελίδες σκόρδο
3 κουταλιές πελτέ ντομάτας
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
5-6 φύλλα δάφνης
μαύρο πιπέρι σε κόκκους
κανέλα σε στικ
λίγο γαρίφαλο σε καρφάκια
300γρ. ελαιόλαδο
αλάτι
Επί το έργον:
Ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρετέ τα στο λάδι. Προσθέστε όλα τα μυρωδικά- κανέλα, γαρίφαλο, πιπέρι- και ρίξτε το κόκκινο κρασί. Τέλος προσθέστε και 2 κουταλιές από το ζουμί, στο οποίο βράσατε τις σουπιές. Αφήστε τα να βράσουν για 30 λεπτά.
Αφού βράσουν για 30 λεπτά τα μυρωδικά με το κρασί και το σκόρδο και το κρεμμύδι, προσθέστε τις σουπιές που έχετε κόψει, τον πελτέ ελαφρώς αραιωμένο με νερό και τα φύλλα δάφνης. Βράστε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά και έπειτα χαμηλώστε , ρίξτε το αλάτι και αφήστε το φαγητό να σιγομαγειρεύεται μέχρι να «πιει»τα πολλά ζουμιά. Έτοιμες οι αγιορείτικες σουπιές στιφάδο!
Οι συνταγές προέρχονται από το βιβλίο “Μαγειρική του Αγίου Όρους” που περιέχει 126 από τις πλέον αντιπροσωπευτικές αγιορείτικες συνταγές για να μαγειρεύετε εύκολα, παραδοσιακά και προπαντός υγιεινά!
Πηγή: dogma.gr