Συστατικά
Για την σάλτσα ντομάτας
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ξερό, ψιλοκομμένο
- 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 800 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 250 γρ. νερό
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη γέμιση
- 350 γρ. τόφου
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 20 γρ. κουκουνάρι
- 400 γρ. σπανάκι, φρέσκο
- 1 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Για τα κανελόνια
- 18-20 γρ. κανελόνια
- 3 φέτες ψωμί, μπαγιάτικο
- 1 σκ. σκόρδο
- 20 γρ. κουκουνάρι
- 1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Για την σάλτσα ντομάτας
- Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι ή μία κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μαζί με το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 4 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 30 δευτερόλεπτα.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε την τομάτα κονκασέ, το νερό, το αλάτι και το πιπέρι.
- Χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα (δεν θέλουμε να στεγνώσει πολύ γιατί χρειαζόμαστε την υγρασία για να μαγειρέψουμε στην συνέχεια τα ζυμαρικά μας).
Για την γέμιση
- Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια χτυπάμε το τόφου για 1-2 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή.
- Βάζουμε ένα άλλο τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μαζί με το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και το αφήνουμε για 1/2 λεπτό στη φωτιά.
- Στην συνέχεια προσθέτουμε το κουκουνάρια, το σπανάκι και αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά από το σπανάκι.
- Προσθέτουμε το δυόσμο, το βασιλικό, το μοσχοκάρυδο και το χτυπημένο τόφου.
- Ανακατεύουμε ελαφρά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Για τα κανελόνια
- Σε ένα πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 20×30 εκ. ρίχνουμε την μισή από τη σάλτσα τομάτας.
- Γεμίζουμε ένα ένα τα κανελόνια με την γέμισή μας και τα στρώνουμε στο σκεύος πάνω από την σάλτσα.
- Πάνω από τα κανελόνια, ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα τομάτας και ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά.
- Χτυπάμε στο μούλτι τις φέτες ψωμιού, με 1 σκ. σκόρδο, το κουκουνάρι και το θυμάρι.
- Απλώνουμε πάνω από τα κανελόνια, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμα μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Πηγή: akispetretzikis.com