Θα έλεγα ότι μου θυμίζει μουσταλευριά… αλλά και πάλι έχει κάτι άλλο, κάτι μοναδικά καλοκαιρινό που οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν.
Θα δοκιμάσω να πω ότι είναι σαν να δαγκώνεις τον Ιούλιο! Και τον Αύγουστο… Είναι το γλυκό με την πιο καλοκαιρινή γεύση που μπορεί κανείς να φανταστεί.
Η καρπουζένια ή καρπουζόπιτα είναι μια πίτα γλυκιά κυκλαδίτικη, στη Φολέγανδρο μάλιστα τη λένε διαγγουρένια. Εγώ τη δοκίμασα στη Μήλο και από εκείνη τη στιγμή, μου πήρε τα μυαλά. Το πιθανότερο είναι ότι το ίδιο θα συμβεί και σε σας μόλις τη γευτείτε.
Η συνταγή είναι πανεύκολη! Θα χρειαστείτε καρπούζι φυσικά, ελαιόλαδο, αλεύρι, σουσάμι, κανέλα, σταφίδες και καρύδια, μέλι, και για το σερβίρισμα παγωτό καϊμάκι που της πάει τρελά. Πιστέψτε με…
Καρπουζένια
Υλικά
1.300-1.400 γρ. καρπούζι
1 κ.τ.σ. ελαιόλαδο+ 2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο για το ταψί
12 γεμάτες κ.τ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. σουσάμι λευκό
1 1/2 κ.τ.σ. κανέλα
3 κ.τ.σ. μαύρες σταφίδες
150 γρ. χοντροσπασμένα καρύδια
5 κ.τ.σ. μέλι
Για το σερβίρισμα
Παγωτό καϊμάκι
Παρασκευή
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Κόβουμε το καρπούζι σε φέτες, αφαιρούμε τη φλούδα και το καθαρίζουμε εντελώς από τα σπόρια. Το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και με το χέρι, τα ζουλάμε-σπάμε να γίνουν μικρότερα.
Προσθέτουμε στο καρπούζι τη ζάχαρη το μέλι, το ελαιόλαδο και την κανέλα. Ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας ώστε να ενωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε πάλι.
Λαδώνουμε πολύ καλά ένα ρηχό ταψί. Πασπαλίζουμε με το μισό σουσάμι και αδειάζουμε μέσα το μείγμα του καρπουζιού. Το ύψος του δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1.,5 εκ.
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι και την κανέλα. Ψήνουμε την καρπουζόπιτα για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε σε κομμάτια.
Μια μπάλα παγωτό καϊμάκι της ταιριάζει απόλυτα.
Συνταγή: Της Εύας Παρακεντάκη
Πηγή: bostanistas.gr