Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πλιγούρι χοντρό με σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης, από την Κωνσταντινούπολη

12/11/2024
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Πλιγούρι χοντρό με σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης, από την Κωνσταντινούπολη
0
SHARES
Share on Facebook

Μια χρυσοχέρα Πολίτισσα μας έφτιαξε αυτό το κυμινάτο πιλάφι με το χοντρό πλιγούρι. Έχει γεύση ωραία, γήινη, και του πάνε τα λαχανικά που συνδυάζονται με αρωματικά μπαχαρικά.

Φωτογραφίες: Μιχάλης Παππάς

«Να σερβίρετε αυτό το πλιγούρι με κεφτεδάκια ή με συκώτι στα κάρβουνα», προτείνει η Στέλλα Φουρουντζόγλου, που μας το ετοίμασε στην κουζίνα της στα Ταταύλα (σημερινό Kurtulus), την ιστορική συνοικία της Κωνσταντινούπολης όπου μεγάλωσε και εξακολουθεί να ζει. Συνταγή συγκεκριμένη για τα πιλάφια με πλιγούρι δεν υπάρχει. Μπαίνει ό,τι υπάρχει διαθέσιμο κάθε εποχή. Τα φτιάχνουν με το τουρκικό χοντρό πλιγούρι, που είναι ολόκληρος σπόρος σταριού αλλά δεν χρειάζεται μούλιασμα. Συνήθως βρίσκουμε χύμα σε ορισμένα παντοπωλεία και μπαχαράδικα (ενδεικτικά: Σέσουλα, Δήμητρας Γαία, www.baharadiko.gr κ.ά.)

15′ προετοιμασία

30′ μαγείρεμα

15′ αναμονή

Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 6-7

  •  440 γρ. χοντρό πλιγούρι
  •  1 ξερό κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
  •  1 πιπεριά Φλωρίνης, σε μικρά κυβάκια
  •  2 λεπτά καρότα, περασμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  •  2 κουτ. σούπας έτοιμη σάλτσα ντομάτας από βαζάκι (κατά προτίμηση, με κρεμμύδι και μυρωδικά)
  •  2 κουτ. σούπας έτοιμη πάστα κόκκινης πιπεριάς, από βαζάκι
  •  1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  •  1 λίτρο νερό ή ζωμός λαχανικών
  •  1 κουτ. γλυκού κύμινο
  •  2 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος
  •  1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  •  150 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το χοντρό πλιγούρι με σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης, πελτέ και κύμινο σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και τα καρότα, για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  2. Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας, την πάστα πιπεριάς και τον πελτέ, ανακατεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους και προσθέτουμε το πλιγούρι.
  3. Ανακατεύουμε και σβήνουμε με το νερό.
  4. Προσθέτουμε το κύμινο, τον δυόσμο, αλάτι και μπόλικο πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το υγρό να πάρει βράση.
  5. Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία του πλιγουριού (20-30 λεπτά).
  6. Στο διάστημα αυτό, το νερό θα απορροφηθεί και το πλιγούρι θα φουσκώσει και θα μαλακώσει.
  7. Στο τέλος, ρίχνουμε τον άνηθο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι για να αφρατέψει το πλιγούρι.
  8. Αποσύρουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 10-15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν οι υδρατμοί.

Πηγή: Γαστρονόμος

 

Previous Post

Τα τάματα στον Άι Γιώργη των Ανωγειανών βοσκών

Next Post

Φέτες πορτοκαλιού γλασέ

Next Post
Φέτες πορτοκαλιού γλασέ

Φέτες πορτοκαλιού γλασέ

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ