Γράφει Ειδικός Συνεργάτης του “e-mesara.gr”
Είναι βασικό να διατηρήσουμε σωστά το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας δοχεία και χώρους αποθήκευσης προκειμένου να διαφυλαχτούν τα πολύτιμα, ευεργετικά και υγιεινά συστατικά του.
Αποφεύγουμε την έκθεση του σε δυνατό φως και τον ήλιο γιατί συντελεί στην υποβάθμιση της ποιότητας του. Σκουρόχρωμες φιάλες ή λευκοσιδηρά δοχεία είναι κατάλληλα γιατί το προστατεύουν από το φως.
Δεν αφήνουμε το ελαιόλαδο κοντά στις κουζίνες μαγειρέματος , καλοριφέρ και γενικά σε ζεστά μέρη της κουζίνας γιατί η θερμοκρασία επιταχύνει την οξείδωση.
Το ελαιόλαδο λειτουργεί όπως το σφουγγάρι απορροφώντας τις οσμές του χώρου που βρίσκεται, οι οποίες μπορούν να προέλθουν από δοχεία με βερνίκια ,αρωματικά ,απορρυπαντικά, μούχλα που προέρχεται από υγρασία, ή κάπνα.
Για να προφυλάξουμε το ελαιόλαδο από τα παραπάνω κλείνουμε ερμητικά με πώμα τα δοχεία μετά τη χρήση. Έτσι αποφεύγομε την οξείδωση και την υποβάθμιση του στο χρόνο.
Αποφεύγομε τις απότομες μεταβολές θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της φύλαξης τους γιατί αυτές δρουν αρνητικά για να διατηρήσει τη καλή του ποιότητα .Ιδανική θερμοκρασία του χώρου αποθήκευσης είναι μεταξύ 16c και 20c.
Το ελαιόλαδο διατηρεί σε διάστημα από 12 έως 18 μήνες ( εφ’ όσον έχει συντηρηθεί σωστά ) το άρωμα του και τα πολύτιμα συστατικά του.
Σε μεγαλύτερο διάστημα χάνει το άρωμα και αρχίζει να ταγγίζει ,δηλ. γίνεται όξινο.