Υλικά
3 φλιτζάνια καρότα, τριμμένα στον τρίφτη του κρεμμυδιού
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
3 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουτ. γλυκού σόδα
½ κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας κανέλα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1½ φλιτζάνι ζάχαρη
4 αβγά μεγάλα ή 5 μέτρια
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας κονιάκ
¾ φλιτζανιού καρύδια χοντροκοπανισμένα
½ φλιτζάνι δαμάσκηνα ξερά, ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
Για το γλάσο
2-3 κουτ. Σούπας χυμό από φρεσκοστυμένο πορτοκάλι ή το χυμό από 1 λεμόνι (αν προτιμάτε)
2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη (περίπου)
Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Περιχύνετε τα καρότα με το χυμό του λεμονιού και τα ανακατεύετε.
Κοσκινίζετε το αλεύρι στο μπολ του μίξερ και το ανακατεύετε με τη σόδα, το αλάτι και την κανέλα. Προσθέτετε τη ζάχαρη, τα αβγά, το λάδι, το ξύσμα και το κονιάκ. Τα χτυπάτε για 1 λεπτό στη χαμηλή ταχύτητα να ενωθούν τα υλικά, δυναμώνετε την ταχύτητα και χτυπάτε για 3 λεπτά ακόμη να αφρατέψει το μίγμα.
Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και με μια σπάτουλα ανακατεύετε στο μίγμα του κέικ τα τριμμένα καρότα, τα καρύδια, τα δαμάσκηνα και τις σταφίδες.
Αδειάζετε το τελικό μίγμα σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά.
Το βγάζετε από το φούρνο και μετά από 10 λεπτά το ξεφορμάρετε πάνω σε σχάρα και αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το γλάσο: Ανακατεύετε το χυμό του πορτοκαλιού ή του λεμονιού, ανάλογα ποιο προτιμάτε, με ζάχαρη άχνη, την οποία θα ρίχνετε τμηματικά στο χυμό και θα ανακατεύετε με αβγοδάρτη. Όταν το γλάσο αποκτήσει κρεμώδη υφή, τέτοια που να μπορεί να στέκεται, σταματάτε να ρίχνετε ζάχαρη και περιχύνετε το κρύο κέικ σας με το γλάσο.
Όταν στεγνώσει το γλάσο, μεταφέρετε το κέικ σε πιατέλα. Διακοσμείτε με μερικές φλούδες καρότου που θα κόψετε με τον πατατοκαθαριστή και σερβίρετε.
Πηγή: olivemagazine.gr – Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης – Food styling: Aντωνία Κατή