Για τη ζύμη
300 γρ. Αλεύρι
200 γρ. Βούτυρο σε κομμάτια
1 αυγό
125 γρ. Ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
1200 γρ. μήλα
100 γρ. Γαλέτα ή παξιμάδι τριμμένο
50 γρ. Ζάχαρη (μέχρι και 80 γρ. αν είναι ξινά τα μήλα)
2 κουταλάκια κανέλα τριμμένη
Χυμός μισού λεμονιού
Επιπλέον
1 κροκάδι
Λίγο βούτυρο
Εκτέλεση
Αναμιγνύετε τα υλικά της ζύμης, τα ζυμώνετε και όταν πάρετε ομοιογενή ζύμη, την τυλίγεται σε μεμβράνη και την βάζετε στο ψυγείο για μισή ώρα. Εν τω μεταξύ καθαρίζετε τα μήλα, αφαιρείτε τα κουκούτσια και τα κόβετε σε λεπτές φετούλες.
Τα αναμιγνύετε με την ζάχαρη, την κανέλα και το χυμό λεμονιού. Κρατάτε λίγη από τη γαλέτα (15 – 20 γρ) και την υπόλοιπη την προσθέτετε στα μήλα και ανακατεύετε.
Βουτυρώνετε μια φόρμα 24 – 26 εκατοστών που ανοίγει. Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και ανοίγετε τα 2/3 σε φύλλο, τόσο μεγάλο, ώστε να καλύπτει τη βάση και τα τοιχώματα της φόρμας. Την βάζετε στη φόρμα και την τρυπάτε με ένα πιρούνι σε πολλά σημεία. Πασπαλίζετε με τη γαλέτα που φυλάξατε. Αδειάζετε από πάνω τα μήλα και τα στρώνετε καλά. Ανοίγετε και την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο και σκεπάζετε την μηλόπιτα. Τρυπάτε την επιφάνεια με πιρούνι και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 185 βαθμούς. Αρχικά την ψήνετε για 40 λεπτά, την βγάζετε και αλοίφετε την επιφάνειά της με τον κρόκο αυγού. Την ξαναβάζετε στο φούρνο και την ψήνετε για άλλα 20 λεπτά.
Πηγή: radicio.com