Πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα σωματείων υγειονομικών, συλλόγων και φορέων, για συμμετοχή στο νέο μεγάλο συλλαλητήριο υπέρ της Δημόσιας Υγείας.
Με βασικά αιτήματα τη δωρεάν και προσβάσιμη υγειονομική περίθαλψη, την ενίσχυση των δομών ψυχικής υγείας και τη μόνιμη πρόσληψη προσωπικού, οι διαδηλωτές εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τις τρέχουσες πολιτικές, ασκώντας έντονη κριτική κατά του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Οι παρευρισκόμενοι ζητούν την ενίσχυση του δικαιώματος στην υγειονομική κάλυψη και φροντίδα.
Η συμμετοχή στην κινητοποίηση ενισχύθηκε από Σωματεία και Ενώσεις Υγειονομικών, που στήριξαν ενεργά το αίτημα για δωρεάν δημόσια υγεία. Συγκεκριμένα, στην κινητοποίηση συμμετείχαν:
– Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ
– Ένωση Εργαζομένων Βενιζέλειου
– Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου (ΓΝΑΝ)
– Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σητείας
– Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ιεράπετρας
– Σωματείο ΓΝ-ΚΥ Νεάπολης
– Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ρεθύμνου
– Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων
– Σύλλογος Εργαζομένων ΘΨΠ Χανίων
– Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ηρακλείου
– Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου
– Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Λασιθίου
– Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Χανίων
– Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιου Συστήματος ΠΦΥ Κρήτης
– Σύλλογος Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Κρήτης
– Σύλλογος Εργαζομένων ΕΚΑΒ
Η μαζική αυτή παρουσία υπογραμμίζει τη στήριξη των εργαζομένων στην υγεία για το δικαίωμα στη δημόσια, δωρεάν και προσβάσιμη υγειονομική περίθαλψη.
«Η κατάσταση στις δημόσιες δομές υγείας της Κρήτης επιδεινώνεται συνεχώς, με την ιδιωτικοοικονομική λογική να διεισδύει όλο και περισσότερο στη λειτουργία τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζεται η πρόσβαση των ασθενών σε έγκαιρες, δωρεάν εξετάσεις και θεραπείες, αναγκάζοντάς τους να πληρώνουν από την τσέπη τους για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη», αναφέρουν σε ανακοίνωση τα σωματεία.
Το 40% των χειρουργικών αιθουσών και το 25% των κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Κρήτης, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού δεν λειτουργούν, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Προσθέτουν ότι τα κενά γιατρών σε Βενιζέλειο νοσοκομείο και ΠΑΓΝΗ στο νομό Ηρακλείου φτάνουν τα 80, ενώ μέσα στο 2024, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αποχώρησαν 23 γιατροί και προσλήφθηκαν 13.
Η Ένωση Εργαζομένων στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Με 6.800 χειρουργικές επεμβάσεις για το 2023 (μειωμένες κατά 15% σε σχέση με το 2019) και 160.000 επισκέψεις στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και 100.000 στα επείγοντα, με 1082 άτομα προσωπικό το 2023 έναντι 1101 το 2019, τη στιγμή που το νοσοκομείο έχει αυξηθεί κατά περίπου 30% σε μέγεθος (λόγω του νέου κτηρίου), οι ανάγκες υπηρεσιών υγείας είναι μεγαλύτερες και το προσωπικό με μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας και περισσότερα προβλήματα υγείας».
Και προσθέτει ότι «υπάρχει μεγάλη μείωση του προγράμματος του χειρουργείου σε σχέση με πέρυσι, ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος διεκπεραίωσης των επειγόντων περιστατικών. Υπάρχουν 4 μόλις αναισθησιολόγοι για την κάλυψη ολόκληρου του νοσοκομείου. Η κάλυψη μέρους των αναγκών γίνεται σε ιδιώτες ιατρούς και ιατρούς με μετακίνηση από άλλα νοσοκομεία».