«Το θυμαρίσιο μέλι είναι λεπτόρρευστο, ξανθό και ένα από τα πιο θρεπτικά μέλια.
Δεν είναι τυχαίο που οι θυμαρίσιες μελισσομάνες είναι οι πιο καρδαμωμένες», μου έλεγε κάποτε ο κύριος Παλαιολόγος, παλαίμαχος μελισσοκόμος από τη Σύρο.
Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των γυρεόκοκκων θυμαριού στο μέλι, τόσο μεγαλύτερη είναι η αξία του και οι ευεργετικές του ιδιότητες. Ωστόσο, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, σπάνια αναγράφεται το εν λόγω ποσοστό στην ετικέτα –διαφέρει άλλωστε από χρονιά σε χρονιά– και δυστυχώς η νοθεία στο μέλι είναι αρκετά εκτεταμένη.
Η χημική ανάλυση, ο μόνος έγκυρος τρόπος να ελέγξουμε τη σύσταση του μελιού, δεν είναι ένα εργαλείο που μπορεί να αξιοποιήσει εύκολα ο καταναλωτής.
Μια λύση είναι η επιλογή βιολογικού μελιού, καθώς αυτό υπόκειται σε εκτεταμένες αναλύσεις προτού λάβει την πιστοποίηση.
Αν λοιπόν αναγράφει «θυμαρίσιο», τότε πληροί σίγουρα τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.
Για τον φετινό τρύγο στις Κυκλάδες ο μελισσοκόμος Παναγιώτης Μαρούλης μάς λέει ότι «είναι μια καλή χρονιά, παρά τον καύσωνα και την ταλαιπωρία των θυμαριών».
Στην ηπειρωτική Ελλάδα, τα πράγματα είναι κάπως πιο δύσκολα, αφού σε πολλές περιοχές ο καύσωνας –και αλλού η βροχή– συνέπεσε με την κορύφωση της ανθοφορίας των θυμαριών.
Η καλοκαιρινή σοδειά του 2018 βρίσκεται ήδη στα βαζάκια, κι αν η φύλαξη γίνεται στις κατάλληλες συνθήκες, το μέλι μας δεν πρόκειται να πάθει τίποτα για χρόνια.
Πηγή: gastronomos.gr – Κείμενο: Νικολέτα Μακρυωνίτου – Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης