Για το μαρινάρισμα του κοτόπουλου θα χρειαστούν δυο-τρεις ώρες, πλην όμως η εκτέλεση είναι πολύ εύκολη. Το κοτόπουλο σιγομαγειρεύεται με το κρασί, τα λαχανικά και τα μυρωδικά και το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο γεμάτο γεύση κι αρώματα. Με τι να το συνοδεύσετε; Ο πουρές πατάτας αλλά και οι ταλιατέλες του πάνε πολύ.
Υλικά
- 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 3 πράσα κομμένα σε ροδέλες
- 2 καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 κουτ. γλυκού τριμμένο σκόρδο
- 250 γρ. φρέσκα μανιτάρια
- 4 κουτ. σούπας ξίδι
- 2 φύλλα δάφνης
- 4 κόκκους μπαχάρι σπασμένους
- 10 κλωναράκια θυμάρι
- 500 ml μαυροδάφνη
- ελαιόλαδο
- λίγο αλεύρι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάλτε σε ένα σκεύος τη μαυροδάφνη, τα κρεμμύδια, τα πράσα, τα καρότα, το μπαχάρι και τα δαφνόφυλλα. Προσθέστε στο μείγμα αυτό τα κομμάτια του κοτόπουλου και αφήστε τα να μαριναριστούν για 2-3 ώρες μέσα στο ψυγείο.
- Αφού μαριναριστούν, στραγγίστε τα κομμάτια του κοτόπουλου, αλατοπιπερώστε τα και πασπαλίστε τα με το αλεύρι. Σοτάρετε σε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο τα κομμάτια του κοτόπουλου με το σκόρδο. Αφήστε τα να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές, σβήστε με το ξίδι και ρίξτε στην κατσαρόλα τη μαρινάδα (κρασί, λαχανικά και μπαχαρικά).
- Μαγειρέψτε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για 1 ½ ώρα μέχρι να μαγειρευτεί το κρέας.
- Όταν ετοιμαστεί το φαγητό, συνεχίστε με τα μανιτάρια. Κόψτε τα μανιτάρια στα δύο ή σε φέτες αν είναι μεγάλα, σοτάρετέ τα σε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο, αλατοπιπερώστε τα και ρίξτε το θυμάρι. Προσθέστε τα στη σάλτσα και ανακατέψτε.
- Σερβίρετε το κοτόπουλο με τη σάλτσα και τα λαχανικά και συνοδέψτε το με πουρέ πατάτας ή ταλιατέλες.
Πηγή: ethnos.gr