Υλικά
- 1 νεροπότηρο ρύζι για πιλάφι
- 1 φλιτζάνι αρακά
- 1 πιπεριά κόκκινη φρέσκια
- 3 κουτ. σούπας σταφίδα μαύρη κορινθιακή
- 3 κουτ. σούπας αμύγδαλα ξασπρισμένα, καβουρδισμένα
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2½ νεροπότηρα ζωμό λαχανικών
- 1 μικρή συκωταριά αρνίσια, περίπου 1 κιλό
- 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
- 1 νεροπότηρο κρασί κόκκινο
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Ετοιμάζετε τη συκωταριά: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει ζεματάτε την αρνίσια συκωταριά. Τη βγάζετε και την ψιλοκόβετε.
Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι ταυτόχρονα με την ψιλοκομμένη συκωταριά μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Σβήνετε με το κονιάκ, πασπαλίζετε με την πάπρικα και το θυμάρι και αλατοπιπερώνετε. Τέλος, ρίχνετε το κόκκινο κρασί, δυναμώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε περίπου για 15 λεπτά και μέχρι να πήξει η σάλτσα. Διατηρείτε τη συκωταριά ζεστή.
Ετοιμάζετε το πιλάφι: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το βούτυρο και το ελαιόλαδο ταυτόχρονα. Ρίχνετε τότε το ρύζι και το σοτάρετε καλά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτετε μέσα τον αρακά, την πιπεριά, την κορινθιακή σταφίδα και τα αμύγδαλα. Τα δουλεύετε όλα μαζί μέχρι να στεγνώσει εντελώς η κατσαρόλα.
Ρίχνετε το ζωμό λαχανικών, αλατοπιπερώνετε και βράζετε το πιλάφι σας μέχρι να τραβήξει όλο το ζωμό. Το αφήνετε να ηρεμήσει για λίγο και στη συνέχεια το βάζετε σε στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση. Όταν θέλετε να σερβίρετε, ξεφορμάρετε σε πιατέλα βάζοντας στη μέση τη σάλτσα της συκωταριάς.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food Styling: Tina Webb
Πηγή: olivemagazine.gr