Γράφει η Μαρία Μαυρουδή
Διαχρονικά, η Παναγία μας θεωρείται η προστασία και η παρηγοριά μας σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής μας. Είναι το γλυκό πρόσωπο που θα μας σκεπάσει με τη Σκέπη Του και θα μας ανακουφίσει από κάθε πόνο και θλίψη που βαραίνουν την ψυχή μας. Η παρουσία της Αγαπημένης Μητέρας ιδιαίτερα για το Έθνος των Ελλήνων ήταν πάντα φανερή και αδιαμφισβήτητη.
Στην γλυκιά μορφή της Παναγίας παρέδιδαν οι μαμάδες τους μοναχογιούς της την ώρα που τους αποχαιρετούσαν στον σταθμό. Εκείνη τώρα θα ήταν η Μητέρα τους ,που θα τους φρόντιζε και θα τους προστάτευε από τον εχθρικό εισβολέα. Σε εκείνη τη γλυκιά μορφή κατέφευγαν και με δάκρυα στα μάτια παρακαλούσαν να γυρίσουν πίσω ζωντανοί.
Και η Στοργική Μητέρα άκουγε τις προσευχές και εμψύχωνε στα παγωμένα βουνά της Πίνδου τα παλικάρια μας. Έτσι η καρδιακή πίστη απέναντι στον Θεό και η αγάπη που έτρεφαν για την πατρίδα ήταν τα δύο βασικά «όπλα» με τα οποία οι Έλληνες αξιώθηκαν και μπόρεσαν να αντισταθούν με δύναμη και σθένος ψυχής πρώτα στις επιθετικές διαθέσεις που είχαν οι Ιταλοί και στη συνέχεια στη θηριωδία του αιμοσταγή Χίτλερ. Η συνεχής παρουσία της Παναγίας μας, οι κατευθυντήριες οδηγίες Της και η ασπίδα προστασίας που συχνά παρείχε στους Έλληνες στρατιώτες στις πρώτες μάχες στα βουνά της Β. Ηπείρου, αλλά και η ελπίδα και το κουράγιο που μετάγγιζε στις ψυχές των Ελλήνων, των στρατιωτών και του λαού, κατά την περίοδο που επικρατούσε η τριπλή κατοχή, ήταν τα βασικά στοιχεία που συντέλεσαν στην επιβίωσης και τελικά στη νίκη της Πατρίδας Ελλάδας.
Η γιορτή αυτή της Παναγίας μας μετατέθηκε από την εκκλησία μας το 1952 από την 1η Οκτωβρίου όπου ήταν αρχικά η ημέρα της γιορτής της την 28η ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τη μητέρα του Θεού για τη σκέπη και την προστασία της που έδειξε απέναντι στον αγώνα των Ελλήνων .
Η Παναγία η Ελευθερώτρια ας βοηθήσει τον ελληνικό λαό στις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει τώρα ,και ας ελευθερώσει προσωπικά τον καθένα μας από κάθε δύσκολη στιγμή που βαραίνει την ψυχή του.