Γράφει η Μαρία Μαυρουδή
Διπλή γιορτή σήμερα 28 Οκτωβρίου για την πόλη των Σερρών καθώς μαζί με την Επέτειο του ΌΧΙ τιμάτε και η Παναγία η Πονολύτρια., η εικόνα της οποίας βρίσκεται στον Προσκυνηματικό και Καθεδρικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων, ύστερα από πολλά έτη απουσίας.
Από τον Φεβρουάριο όμως του 2007 οι προσπάθειες που έγιναν για την επιστροφή της καρποφόρησαν και έτσι η εικόνα, βρίσκεται και πάλι στην παλαιά της θέση, και συγκεκριμένα στην αριστερή ανατολική παραστάδα του Ιερού Βήματος του ναού των Αγίων Θεοδώρων, όπου πιστεύεται ότι βρισκόταν ως λατρευτική εικόνα, πριν το 1602.
Αν και οι Βούλγαροι προσπάθησαν δύο φορές να την φυγαδεύσουν από την Ελλάδα, η εικόνα φαίνεται να κρύφτηκε περιμένοντας με υπομονή να επιστρέψει στο σπίτι της.
Συγκεκριμένα η μαρμαρόγλυπτη αυτή εικόνα, η οποία χρονολογείται από τον 11ο αιώνα, είχε κλαπεί από τους Βουλγάρους, για πρώτη φορά το 1917.
Τότε κατάφεραν να την αποτοιχίσουν από το εξωτερικό τοίχος του Ναού των Αγίων Θεοδώρων, χωρίς όμως να καταφέρουν να την πάρουν μαζί τους, και έτσι η εικόνα φυλάχτηκε στον νέο Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών
Την πρώτη φορά της κλοπής της η εικόνα κρύφτηκε σ ένα υπόγειο αποθήκης του στρατού, όπου την βρήκε ο ο κ. Ανδρέας Ξυγγόπουλος τον Δεκέμβριο του 1918. Όταν την επόμενη φορά αποπειράθηκαν να την κλέψουν, το 1941, και πάλι δεν κατάφεραν να την μεταφέρουν στην Βουλγαρία Παρόλο που ο Βούλγαρος ιερέας Μεθόδιος Τοντόρτζεφ την αφαίρεσε και πάλι από την θέση της για να την μεταφέρει στον Μητροπολίτη Νευροκοπίου Βόριδα. εκείνη έσπασε στη μέση και έτσι την πήγε προσωρινά στη Δράμα στην Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Όμως ως εκ θαύματος η σεπτή εικόνα τη Θεοτόκου Πονολύτριας παρέμεινε στην Ελλάδα . Ύστερα από την απελευθέρωσή της εντοιχίσθηκε σε ένα προσκυνητάρι στον περίβολο της Ι. ΜΟΝΗΣ.
Μέχρι τη στιγμή που η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία την μετάφερε σε ένα ασφαλές μέρος Ύστερα από την Πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Σερρών κ Θεολόγου και την ευγενή διάθεση του Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου η μαρμάρινη αυτή εικόνα μετά από τις περιπέτειες που γνώρισε επέστρεψε στον φυσικό της χώρο στις 22 Φεβρουαρίου 2007 και συνδέθηκε με τη λειτουργική ζωή της τοπικής εκκλησίας των Σερρών.
Η Παναγία η Πονολύτρια ακούει τον πόνο και τα βάσανα όχι μόνο των Σερραίων αλλά και όλων των πιστών που επικαλούνται τη βοήθειά της.
Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι η Αγαπημένη Μητέρα είναι το στήριγμα ο βοηθός μας σε όλες τις δύσκολες στιγμές της ζωής μας καθώς και η στοργική Μητέρα που ανοίγει την αγκαλιά της για να απαλύνει τον πόνο της ψυχής μας .