Πως η Ουγγαρία σκέφτεται να εκμεταλλευτεί την κλιματική κρίση προς όφελός της
Η κλιματική κρίση και η γεωργία έχουν μία σχέση άρρηκτη και αμφίδρομη. Μία από τις πολλές συνιστώσες και απόρροιες της κλιματικής κρίσης είναι η αλλαγή των κλιματικών δεδομένων μιας χώρας. Γίνεται σαφές έτσι, ότι πολλές φορές κλιματικές συνθήκες που έκαναν κατάλληλη μία καλλιέργεια ώστε να ευδοκιμήσει σε μία χώρα, τώρα πια αλλάζουν.Το γεγονός αυτό, επηρεάζει το περιβάλλον, την οικονομία αλλά και την κοινωνία. Περιβαλλοντικές συνθήκες μεταβάλλονται, χώρες πρέπει να αποχωριστούν τα βασικά εξαγωγικά τους προϊόντα, η αυτάρκεια των χωρών διακυβεύεται, ενώ ταυτόχρονα αγρότες βρίσκονται μετέωροι, χωρίς συχνά να τους παρέχεται η πρέπουσα καθοδήγηση και στήριξη, την ίδια στιγμή που καλούνται να μάθουν την καλλιέργεια νέων, άγνωστων μέχρι τώρα ως προς την ευρεία καλλιέργεια προϊόντων, απουσία για μια ακόμα φορά υποστήριξης. Οι καταναλωτές θα πρέπει επίσης να “μάθουν” να προσαρμόζουν τις διατροφικές τους επιλογές, αλλάζοντας σπονδυλωτά πάγιες διατροφικές αλλά και κοινωνικές-πολιτισμικές συνήθειες των εθνών.
Ένας αγρότης κοντά στην λίμνη Balaton, από τρείς ελιές που είχε πριν περίπου είκοσι χρόνια, έχει πλέον 200, με τις κλιματικές συνθήκες να ευνοούν την παραγωγή, αφού οι χειμώνες της Ουγγαρίας έχουν γίνει ελαφρύτεροι και ο ήλιος περισσότερος. |
Έτσι, δεν είναι περίεργο που η Ουγγαρία τώρα διεκδικεί μερίδιο στην παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου. Δηλαδή, θέλει να “βγει” από την κατηγορία των “λοιπών χωρών παραγωγής ελαιολάδου” όπως συνηθίζουν να γράφονται σε ακαδημαϊκές πλατφόρμες οι χώρες χωρίς σημαντική παραγωγή και να καταταχθεί στις κύριες παραγωγικές χώρες.
Κάτι τέτοιο μοιάζει μακρινό; Ίσως όχι τόσο όσο νομίζουμε. Ήδη, ένας αγρότης κοντά στην λίμνη Balaton, από τρείς ελιές που είχε πριν περίπου είκοσι χρόνια, έχει πλέον 200, με τις κλιματικές συνθήκες να ευνοούν την παραγωγή, αφού οι χειμώνες της Ουγγαρίας έχουν γίνει ελαφρύτεροι και ο ήλιος περισσότερος. Μπορεί ένα μεμονωμένο παράδειγμα να σημάνει την τάση μιας ολόκληρης χώρας; Όχι. Σε συνδυασμό όμως με την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών, είναι σημαντικό να αφουγκραστούμε τα γεγονότα πριν παγιωθούν. Είναι κακό να επιθυμήσει η Ουγγαρία να ανελιχθεί ελαιοπαραγωγικά; Όχι. Σίγουρα η όποια αύξηση της ελαιοπαραγωγής στην Ουγγαρία θα αργήσει πολύ να επηρεάσει το διεθνές εμπόριο. Μάλλον θετικό αποτύπωμα θα αφήσει γιατί θα εξοικειώσει τους καταναλωτές με το ελαιόλαδο ώστε να αυξηθούν οι εισαγωγές. Ταυτόχρονα οι ίδιοι κλιματικοί λόγοι που καθιστούν την Ουγγαρία φιλικότερη ως προς την ελιά από oτι παλιότερα, ίσως είναι οι ίδιοι που αρχίζουν να κλονίζουν την κυριαρχία των ελαιοπαραγωγικών χωρών.
Φωτό: Χιονισμένος ελαιώνας, διόλου απίθανο σε κάποια χρόνια να αποτελεί τυπικό ουγγαρέζικο αξιοθέατο.
Με πληροφορίες από: cretaone.gr – olivenews.gr