Aπό τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πολυθέας
Υλικά
– 1 κιλό χοιρινό από μπούτι ή σπάλα – 350 γρ. ξινόχοντρο
– 2 κρεμμύδια ξερά
– 1 ποτήρι κρασί λευκό
– αλάτι
– πιπέρι
– ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε το κρέας κομμένο σε μπουκιές να τσιγαριστεί και αυτό για 5-7 λεπτά. Σβήνουμε με το λευκό κρασί. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και προσθέτουμε το αλατοπίπερο και 2 ποτήρια νερό. Χαμηλώνουμε την εστία και αφήνουμε να ψηθεί για 50-60 λεπτά. Προσθέτουμε τον ξινόχοντρο και λίγο νερό εάν χρειάζεται και ψήνουμε για 10-15 λεπτά ακόμα. Αφήνουμε άλλα 10 λεπτά να τραβήξει και σερβίρουμε.
Ιστορικό
Τα παλιά χρόνια, ένα από τα πιο γνωστά φαγητά της Κρήτης ήταν ο ξινόχοντρος, δηλαδή ξινισμένο γάλα 2 3 ημερών που το έβραζαν και πρόσθεταν χοντροαλεσμένο σιτάρι και γινόταν ένας παχύς χυλός που μαγειρευόταν και όπως ήταν φρέσκος, αλλά κυρίως αποξηραινόταν σε μικρά κομμάτια σε μέγεθος μπιφτεκιού επί μέρες στον ήλιο.
Ο ξινόχοντρος ψηνόταν με διάφορα κρέατα ή σκέτος σαν σούπα ή ακόμα με μπάμιες, φασολάκια, κουνουπίδι, πατάτες, ρεβίθια και σε γεμιστά ή ντολμάδες. Όπως και αν τον δοκιμάσετε, σίγουρα θα σας αρέσει!
Πηγή: xalkiadakis.gr