Υλικά
Για τη μπεσαμέλ
– 100 γρ. βούτυρο
– 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 2 αυγά, χτυπημένα
– 1 λίτρο φρέσκο γάλα, χλιαρό
– Πιπέρι και μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένα
– 1 φλ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη + 2 φλ. για πασπάλισμα στην επιφάνεια
Για τον κιμά
– 600 γρ. κιμάς, μοσχαρίσιος
– 3 ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
– 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
– ½ κ.σ. πελτές
– 1/3 φλ. ελαιόλαδο
– 2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες
– ½ κ.γ. μπαχάρι,
– ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
– 1 ξυλάκι κανέλας (ή σε σκόνη)
– 1 κ.γ. ζάχαρη
– Αλάτι
Για τα μακαρόνια
– 1 πακέτο χοντρά μακαρόνια (Νο 2 ή Νο 3)
– 1 αυγό και 1 ασπράδι, ελαφρώς χτυπημένα
– 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Για τη μπεσαμέλ
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και το λιώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα γρήγορα για να διαλυθεί. Εν συνεχεία, προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Αφού αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε. Ακολούθως, ρίχνουμε το τυρί και ομογενοποιούμε. Προσθέτουμε επίσης το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο. Αφήνουμε στην άκρη τη μπεσαμέλ, διατηρώντας τη ζεστή έως ότου τη χρησιμοποιήσουμε, και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια νοτισμένη πετσέτα για να μην κάνει η κρέμα μας κρούστα.
Για τον κιμά
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Ακολούθως, προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύοντας καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις ο κιμάς αλλάξει χρώμα, προσθέτουμε τη ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, τις σκελίδες του σκόρδου, τα μπαχαρικά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα, αφήνοντας τον κιμά να σιγοβράσει για περίπου 45 λεπτά. Αν δούμε πως χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό, αλλά θα πρέπει να φροντίσουμε στο τέλος η σάλτσα του κιμά να μην έχει πολλά υγρά. Τέλος, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε από μέσα τόσο τις σκελίδες του σκόρδου, όσο και το ξυλάκι της κανέλας.
Για τα μακαρόνια
Ρίχνουμε τα μακαρόνια σε μια άλλη κατσαρόλα και τα φτιάχνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Αμέσως μετά, τα σουρώνουμε, τα ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα, τα περιχύνουμε με τα αυγά και το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας καλά.
Σύνθεση
Αφού έχουμε ολοκληρώσει τα τρία προηγούμενα στάδια, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνουμε τα μισά μακαρόνια στο πυρέξ και τα πασπαλίζουμε με το 1/3 του τυριού. Απλώνουμε ομοιόμορφα τον κιμά, πασπαλίζουμε με το 1/3 του τυριού και στρώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια. Τέλος, αδειάζουμε ομοιόμορφα την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο τυρί. Βάζουμε τώρα το φαγάκι μας να ψηθεί για περίπου 45 λεπτά ή και λίγο παραπάνω (ανάλογα με τον φούρνο), ώσπου η μπεσαμέλ να αποκτήσει χρυσόξανθο χρώμα. Μόλις αυτό συμβεί, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Καλή σας όρεξη!
Πηγή: lovecook.gr