Η πανσέληνος του Οκτωβρίου, γνωστή και ως το «Φεγγάρι του Κυνηγού» φώτισε το νυχτερινό ουρανό την νύχτα της Πέμπτης . Αυτή, ήταν η δεύτερη από τις τέσσερις διαδοχικές «υπερ-πανσελήνους».
Χθες τη νύχτα ήταν πράγματι εντυπωσιακή, όπως δείχνει η φωτογραφία της Ελένης Μπικάκη.
Από που πήρε την ονομασία
Σύμφωνα με το Oxford English Dictionary που επικαλείται η NASA, η ονομασία για το «φεγγάρι του κυνηγού» ξεκινά από το 1710 και σχετίζεται με τις παραδόσεις της εποχής του φθινοπώρου. Μετά το «φεγγάρι του Θερισμού» του Σεπτεμβρίου, το «φεγγάρι του Κυνηγού» συμβόλιζε την περίοδο κατά την οποία οι κυνηγοί αξιοποιούσαν την καθαρή θέα των ανοιχτών χωραφιών μετά τον θερισμό για να προετοιμάσουν το κυνήγι τους για τον χειμώνα.
Σύμφωνα με το Farmer’s Almanac, διάφορες φυλές των ιθαγενών της Αμερικής είχαν ονομάσει την πανσέληνο του Οκτωβρίου ως «φεγγάρι του Ταξιδιού» ή «φεγγάρι του Αίματος», αναφερόμενοι στις εποχικές αλλαγές όπως το πέσιμο των φύλλων και τον θάνατο της βλάστησης. Αρκετές εναλλακτικές ονομασίες, όπως Drying Rice Moon και Falling Leaves Moon, περιγράφουν αυτή τη μετάβαση του φθινοπώρου.
Άλλες ονομασίες
Άλλες ονομασίες για το «φεγγάρι του κυνηγού» είναι:
- Drying Rice Moon, περιγράφει μέρος της διαδικασίας μετά τη συγκομιδή της προετοιμασίας του ρυζιού για το χειμώνα.
- Falling Leaves Moon είναι ένας όρος Anishinaabe που υπογραμμίζει τη μετάβαση μεταξύ καλοκαιριού και φθινοπώρου.
- Freezing Moon (Ojibwe) και το Ice Moon (Haida) αναφέρονται στις ολοένα και πιο χαμηλές θερμοκρασίες αυτής της περιόδου.
- Migrating Moon (Cree) αναφέρεται στη στιγμή που τα πουλιά αρχίζουν να πετούν νότια σε θερμότερα κλίματα.
(Με στοιχεία από το newsbomb.gr)