Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φανταστική πορτοκαλόπιτα σαν σάμαλι

18/10/2024
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Φανταστική πορτοκαλόπιτα σαν σάμαλι
0
SHARES
Share on Facebook

Η πιο αρωματική πορτοκαλόπιτα που έχετε γευτεί ποτέ. Στην όψη της θυμίζει σάμαλι, όμως μετά την πρώτη μπουκιά δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρεξήγησης.

Ιωάννα Σταμούλου

Υλικά

Για ταψάκι 23 x 35εκ.

Για τη ζύμη

  • 175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 175 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
  • 175γρ. χοντρό σιμιγδάλι
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κάψουλα βανιλίνη
  • 2 πορτοκάλια μέτρια, κομμένα στα 4 (ακέρωτα)
  • 3 αβγά
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 125 γρ. αραβοσιτέλαιο

Για το σιρόπι

  • 750 γρ. νερό
  • 750 γρ. ζάχαρη
  • 2 πορτοκάλια σε οριζόντιες φέτες
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 200 ml χυμό πορτοκαλιού

Για τη διακόσμηση (προαιρετικά)

  • Φέτες αποξηραμένων πορτοκαλιών
  • Φέτες αποξηραμένου ανανά

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο Ανακατεύουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το χυμό πορτοκαλιού και αφήνουμε το μείγμα στη φωτιά για 7 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
  2. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το χυμό και δίνουμε άλλη μία βράση στο σιρόπι. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τις φέτες των πορτοκαλιών και τις στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι.
  3. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το σιμιγδάλι –και τα δύο είδη–, το μπέικιν πάουντερ και τη βανιλίνη. Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα πορτοκάλια της ζύμης, τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και τα πολτοποιούμε στον πολυκόφτη.
  4. Χτυπάμε σε ένα μπολ με το μίξερ χειρός τον πολτό των πορτοκαλιών, τα αβγά, τη ζάχαρη, το γιαούρτι και το λάδι. Ενσωματώνουμε και το μείγμα αλεύρι-σιμιγδάλι ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνουν ένας πηχτός χυλός.
  5. Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί 25 x 35 εκ. ή ένα στρογγυλό διαμέτρου 28 εκ. και αδειάζουμε μέσα τη ζύμη. Ισιώνουμε με μια σπάτουλα την επιφάνειά της και τη διακοσμούμε με τις φέτες των πορτοκαλιών. Ψήνουμε το γλυκό στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ψηθεί μέχρι μέσα.
  6. Ξεφουρνίζουμε την πορτοκαλόπιτα και μετά από 5 λεπτά τη χαράζουμε σε κομμάτια και την περιχύνουμε με το μισό σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο και υπομονετικά με κουτάλι της σούπας. Αφού το απορροφήσει όλο, ρίχνουμε και το υπόλοιπο σιρόπι. Αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα να κρυώσει εντελώς πριν τη σερβίρουμε σε πιάτα.

Μικρά Μυστικά

Η πορτοκαλόπιτα δεν πρέπει να είναι πολύ χοντρή σε πάχος, ενώ είναι σημαντικό να έχει απορροφήσει εντελώς το σιρόπι της πριν την κόψουμε και τη σερβίρουμε.

Πηγή: tovima.gr

Previous Post

Γευστικό γλυκό του κουταλιού κυδώνι

Next Post

Μυζηθρόπιτες

Next Post
Μυζηθρόπιτες

Μυζηθρόπιτες

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ