Την πρόσληψη αναπληρωτών οι οποίοι θα καλύψουν τις χιλιάδες κενές θέσεις στα σχολεία ζητούν εκπαιδευτικοί και γονείς καθώς τα παιδιά χάνουν τα μαθήματα τους, σε βασικά μαθήματα, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Σχεδόν σε όλη τη χώρα, οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν χιλιάδες κενά και υπογραμμίζουν ότι οι καθυστερήσεις των προσλήψεων δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό την ομαλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου.
Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με τις διδακτικές ανάγκες των μαθητών που χρειάζονται παράλληλη στήριξη, αφού υπάρχουν λίγοι εκπαιδευτικοί ανά σχολική μονάδα που έχουν αναλάβει αυτόν τον ρόλο και από την άλλη οι μαθητές που χρειάζονται παράλληλη στήριξη θα πρέπει να μοιράζονται τον ίδιο εκπαιδευτικό ταυτόχρονα με άλλους συμμαθητές τους, κάτι που δε συνάδει με το νόημα της παράλληλης στήριξης.
Οι προσλήψεις
Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας αναμένεται σήμερα να ανακοινωθούν τα ονόματα πάνω από 9.000 εκπαιδευτικών οι οποίοι θα προσληφθούν ως αναπληρωτές για να καλύψουν τα κενά στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Παιδείας έχει λάβει έγκριση πρόσληψης 41.900 αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το τρέχον σχολικό έτος. Ήδη έχουν προσληφθεί 28.730 αναπληρωτές (23.194 εκπαιδευτικοί και 5.539 μέλη ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού).
«Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας από το καλοκαίρι και στη συνέχεια, προσπαθεί να φτιάξει μια πλαστή εικόνα όσον αφορά την κάλυψη των κενών των σχολείων με εκπαιδευτικούς.
Προβάλλει τους διορισμούς που έκανε, ενώ την ίδια στιγμή, οι προσλήψεις των αναπληρωτών που έχει προγραμματίσει να κάνει για φέτος δεν πρόκειται να καλύψουν όλα τα κενά», υπογραμμίζει η ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και ζητά την κάλυψη όλων των κενών με τη Β΄ φάση των προσλήψεων και υπογραμμίζει ότι: Tο υπουργείο Παιδείας αφήνει ακάλυπτα χιλιάδες κενά σε όλη την χώρα με αποτέλεσμα χιλιάδες χαμένες ώρες διδασκαλίας για τους μαθητές.
Δεν δεσμεύεται ότι στη Β’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών θα καλύψει όλα τα κενά και σε όλες τις δομές της εκπαίδευσης. Διαψεύδεται η πλειοδοσία δηλώσεων για ομαλή έναρξη της χρονιάς και έγκαιρη κάλυψη των κενών.
Προετοιμάζουν νέα αντιεκπαιδευτική επέλαση με νέα μέτρα που θα πλήξουν ακόμη περισσότερο το δημόσιο σχολείο (Εθνικό Απολυτήριο για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με εξετάσεις και στις τρεις τάξεις των ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, ελεύθερη επιλογή σχολείου από γονείς, επαναφορά, ΑΣΕΠ, κ.ά.).
Προωθούν την αξιολόγηση κατηγοριοποίησης σχολείων και εκπαιδευτικών, παρά τη γενικευμένη αντίθεση του κλάδου και δεν υλοποιούν τις αποφάσεις δικαστηρίων για την αυτοδίκαιη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων.
Θυμίζουμε πως πέρσι δούλεψαν πάνω από 52.500 αναπληρωτές και φέτος προσλήφθηκαν στην πρώτη φάση 28.733 ακόμη και αν προσθέσουμε τους 10.000 διορισμούς που έγιναν φέτος, η σχολική χρονιά ξεκίνησε ήδη με 18.000 κενά γιατί φέτος έγιναν και 4.000 συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών.
Πηγή: ethnos.gr
Να σημειώσουμε ότι αύριο, 5 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού