Υλικά
- 1 συκωταριά από αρνί, μαζί με τα έντερα
- 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 4-5 κουτ. σούπας μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
- ⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο (από αιγοπρόβατα)
- αλάτι, πιπέρι
Για το αβγολέμονο
- 2 αβγά
- χυμό από 1-2 λεμόνια
Διαδικασία
Ξεχωρίζετε τα εντόσθια της συκωταριάς και τα πλένετε καλά. Πλένετε καλά και τα έντερα και τα βάζετε στην άκρη.
Βουτάτε τα εντόσθια σε νερό που βράζει και τα αφήνετε για 1 λεπτό. Στραγγίζετε καλά, ξεπλένετε και αφήνετε λίγο να κρυώσουν. Τα κόβετε σε μακρόστενες λωρίδες μήκους 10εκ. περίπου. Τα πασπαλίζετε με το ψιλοκομμένο σκόρδο, το μάραθο, αλάτι και πιπέρι.
Για να φτιάξετε τα γαρδουμπάκια παίρνετε ένα κομμάτι από κάθε εντόσθιο και τα ενώνετε στη μία άκρη. Τα τυλίγετε με το έντερο πλέκοντάς τα γύρω γύρω και σφιχτά μέχρι να καλυφθούν τα εντόσθια. Όταν τελειώσετε το τύλιγμα κόβετε το έντερο και το μπήγετε βαθιά στο γαρδουμπάκι. Συνεχίζετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα εντόσθια και έντερα.
Τοποθετείτε τα γαρδουμπάκια δίπλα δίπλα σε πλατιά κατσαρόλα και τα περιχύνετε με το λάδι και το βούτυρο. Προσθέτετε ένα φλιτζάνι νερό περίπου, δηλαδή όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν τα γαρδουμπάκια μέχρι τη μέση. Σιγοβράζετε για 50-60 λεπτά περίπου. Το φαγητό πρέπει να μείνει στο τέλος με ένα φλιτζάνι ζωμό περίπου. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ακόμα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Ετοιμάζετε το αβγολέμονο: Ξεχωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σαν μαρέγκα και σιγά σιγά προσθέτετε τους κρόκους και το λεμόνι. Όταν ομογενοποιηθούν προσθέτετε μισό φλιτζάνι περίπου από το ζωμό της κατσαρόλας συνεχίζοντας το χτύπημα.
Περιχύνετε τα γαρδουμπάκια και κουνάτε την κατσαρόλα έτσι ώστε να πάει παντού η σάλτσα. Αφήνετε σε σιγανή φωτιά και πριν αρχίσει να βράζει κατεβάζετε την κατσαρόλα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food styling: Tina Webb
Πηγή: olivemagazine.gr