Προετοιμασία: 20-25 λεπτά
Μαγείρεμα: 140 λεπτά
Υλικά
Ζυγούρι 2 κιλά σπάλα ή μπούτι
Κεφαλογραβιέρα 500 γρ
Σκόρδο 3-4 σκελίδες ψιλοκομμένο
Πατάτες 1 κιλό
Πιπέρι μαύρο, πάπρικα, γλυκιά και καυτερή από 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Ρίγανη 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό.
Μουστάρδα 1 κουτάλι της σούπας γεμάτο
Ελαιόλαδο 3-4 κουταλιές της σούπας
Αλάτι
Οδηγίες
Καθαρίζουμε το κρέας από λιπάκια, το πλένουμε και το βάζουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξει. Ανοίγουμε με το μαχαίρι σχισμές σε διάφορα σημεία του κρέατος. Κόβουμε σε ένα μπολ την κεφαλογραβιέρα σε κύβους, καθαρίζουμε το σκόρδο, το ψιλοκόβουμε και το προσθέτουμε στο μπολ με το τυρί.
Προσθέτουμε την ρίγανη, αλάτι κι όλα τα υπόλοιπα μπαχαρικά και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και βάζουμε στις σχισμές που ανοίξαμε λίγο από το μείγμα του μπολ. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε και τις αλατίζουμε ελαφρώς. Τις βάζουμε σε ένα μπολ,προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τις ανακατεύουμε. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί σταυρωτά. Τοποθετούμε το κρέας, βάζουμε δίπλα του τις πατάτες και τα αλείφουμε με την μουστάρδα. Διπλώνουμε καλά την λαδόκολλα σαν δεματάκι και δένουμε καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για τα πρώτα 20 λεπτά, μετά κατεβάζουμε στους 150 βαθμούς κι αφήνουμε να ψηθεί για 2 ώρες (ανάλογα τον φούρνο μας). Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει, ανοίγουμε την λαδόκολλα κι είναι έτοιμο να το απολαύσουμε.
Πηγή: chefoulis.gr – Αρτεμισία