Σημαδιακή η σημερινή μέρα καθώς ολοκληρώνεται- επιτέλους!- η φετεινή χρονιά 2023/24, μια από τις χειρότερες και πιο επικίνδυνες για το μέλλον του προϊόντος από όσες μπορεί κανείς να θυμηθεί τις πρόσφατες δεκαετίες.
Μπορούμε να είμαστε πιά σίγουροι πως «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω» και ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε μια νέα εσοδεία, την 2024/25, έτσι όπως ακριβώς η 4Ε, το Ελιά και Ελαιόλαδο και το olivenews.gr ήταν οι πρώτοι που ανήγγειλαν και περιέγραψαν από το τέλος Μαΐου. (βλ. https://www.olivenews.gr/el/agora-times/protes-ektimiseis-tis-neas-paragogis-2024-25-tin-dimitra-alieos-erchetai-ladia/)
βλέπε και : Οι βροχές στην Ισπανία μπορούν να φέρουν παραγωγή-ρεκόρ ύψους 1,6 εκατ. τόνων, μίνιμουμ οι 1,5 εκ. τόνοι!
Περισσότερα στο νέο 108ο τεύχος του Ελιά και Ελαιόλαδο και στο olivenews.gr, που ήδη ετοιμάζουμε ώστε ανανεωμένο και εμπλουτισμένο να υποδεχθεί τη νέα ελαιοκομική περίοδο.
Όπως αναφέρουμε και παραπάνω δεν υπάρχει πιά καμία αμφιβολία πως οι Κασσάνδρες, το «μέτωπο της καταστροφής» θα διαψευστεί. Η 2023/24 κλείνει με οριακά μεν αλλά επαρκή αποθέματα μέχρι τα ντεκάντερ να αρχίσουν να παράγουν το φρέσκο ελαιόλαδο ξαναγεμίζοντας τις δεξαμενές. Η 2024/25 θα αποκαταστήσει μια επαρκή προσφορά με το ερώτημα πια να μετατοπίζεται στο κεφάλαιο της ζήτησης, πότε η κατανάλωση θα ξανακερδίσει το 35-40-45%, που προσωρινά ελπίζουμε έχει «μεταναστεύσει» στα σπορέλαια.
Η 4Ε ανακοίνωσε ( βλ. https://www.olivenews.gr/el/sumvainoun/4e-tima-ta-30-eti-tis-pyramidas-tis-mesogeiakis-diatrofis/) πως διοργανώνει μια εσπερίδα για τη Μεσογειακή Διατροφή, με αυτό ακριβώς τον στόχο, να ξαναθυμίσουμε στους καταναλωτές πως το ελαιόλαδο αποτελεί την πιο υγιεινή και απαραίτητη για τον οργανισμό τους λιπαρή ουσία.
Οι αγορές της Μεσογείου
Σε γενικές γραμμές κατά μήκος της Μεσογείου επικρατεί (φυσιολογική) ηρεμία. Αξιοσημείωτη και φαινομενικά περίεργη η σταθερότητα των ιταλικών ελαιολάδων στα επίπεδα των 8,90-9,10 €/κιλό για τα συνήθους ποιότητας έξτρα παρθένα. Λέμε «φαινομενικά περίεργη» γιατί όλοι γνωρίζουν πόσο άδειες είναι σήμερα οι δεξαμενές (βλ. https://www.olivenews.gr/el/agora-times/italia-xemenei-apothemata-exairetikoy-parthenoy-elaioladoy/) και ότι έρχεται μια πολύ κακή εσοδεία για τον ιταλικό ελαιώνα. Κι όμως οι τιμές δεν ανεβαίνουν…
Στην Ισπανία εδώ και 2-3 μέρες η αγορά γύρισε πτωτικά όπως είναι ολοφάνερο από το σχετικό σχήμα. Πρόκειται για μια πλαγιοκαθοδική κίνηση από την αρχή του 2024. Η προτελευταία φάση περιελάβανε μια άνοδο μέχρι τα 7,30 €/κιλό για τα έξτρα και 6,85 €/κιλό για το λαμπάντε 1ο, που ήδη γύρισαν πτωτικά. Το προηγούμενο σημείο βύθισης ήταν στα τέλη Ιουλίου με 6,50 € το έξτρα και 6,05 το λαμπάντε. Το ερώτημα είναι ο νέος γύρος υποχώρησης πού θα σταματήσει;
Η ελληνική αγορά χαρακτηρίζεται, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, από ένα μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας αναλόγως των οργανοληπτικών, χημικών χαρακτηριστικών και των υπολειμμάτων. Το εύρος καλύπτει τιμές από τα 6,50 έως τα 7,60 €/κιλό για τα έξτρα ενώ τα βιομηχανικά 5ο έχουν μια κλίμακα από 4,80 έως 5,00 €/κιλό.
Όμως, όλα τα παραπάνω είναι «λεπτομέρειες» μπροστά στα ευχάριστα νέα ενός φθινοπώρου, που, επιτέλους, είναι παρόν. Αν μάλιστα δώσει και μια ευεργετική καλή βροχή στην πολύπαθη Λέσβο τότε ίσως δει και υπερβεί ακόμη και τους 20.000 τόνους (αρκεί να υπάρχουν χέρια για τη συγκομιδή)(βλ.https://www.olivenews.gr/el/epilegmena/mia-kali-vrochi-tha-ferei-rekor-stin-elaioparagogi-tis-lesvoy/)
Επιτραπέζια ελιά
Παρατηρήθηκε μικρή αύξηση στις τιμές από εταιρία επεξεργασίας και τυποποίησης επιτραπέζιας ελιάς που δραστηριοποιείται στη Χαλκιδική, η οποία προσφέρει τιμή 1,55 ευρώ το κιλό για τις μεγάλες (110 τεμάχια) ελιές, δηλαδή 5 λεπτά πάνω από την αρχικά ανακοινωθείσα τιμή (1,50 ευρώ) τριών μεγάλων επιχειρήσεων, την περασμένη εβδομάδα – βλ.: Οριακή βελτίωση στις τιμές της ελιάς Χαλκιδικής.
Ακόμη, η ΕΑΣ Αγρινίου έδωσε τιμή 1,45 ευρώ το κιλό για την πράσινη κονσερβολιά στους παραγωγούς-μέλη της (1,40 ευρώ το κιλό για τα μη μέλη – βλ.: Στο 1,45 ευρώ η τιμή για την μεγάλη κονσερβολιά από την ΕΑΣ Αγρινίου). Η τιμή αυτή είναι χαμηλότερη εκείνης που είχε ανακοινώσει ο Αγροτικός Ελιουργικός Συνεταιρισμός Στυλίδας (1,60 ευρώ το κιλό για την κατηγορία των 110 τεμαχίων) – βλ.: Ο τιμοκατάλογος για την κονσερβολιά του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας.
Πηγή: olivenews.gr