Ένα μακροχρόνιο όραμα των εμπλεκομένων με την ελαιοκομία της Κρήτης, υλοποιείται στο νησί, έπειτα από πολύμηνο σχεδιασμό. Η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) και τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό-ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) ─ Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, υλοποιούν προγραμματική σύμβαση αναφορικά με την ποιότητα του «Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου Κρήτη /Kriti», η οποία περιλαμβάνει 38 εκπαιδεύσεις σε όλη την Κρήτη.
Πρόκειται για ένα σύγχρονο και διαδραστικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για την ποιότητα του ελαιολάδου, που στόχο έχει να καλύψει τις ανάγκες όλων των επαγγελματικών ομάδων που συνδέονται με την παραγωγή και τυποποίηση (παραγωγοί, ελαιουργοί, τυποποιητές), ενώ καινοτομεί, εντάσσοντας στις δράσεις και τον χώρο της εστίασης. Περιλαμβάνει, δηλαδή, ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης ελαιολάδου.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Μάρτιο με τις εκπαιδευτικές ημερίδες σε παραγωγούς, με τον σχεδιασμό να περιλαμβάνει μία εκπαίδευση σε κάθε Δήμο της Κρήτης. Κύριος στόχος είναι η ορθολογική διαχείριση του ελαιώνα μέσω ορθών πρακτικών κατά την ελαιοκαλλιέργεια, συγκομιδή, μεταφορά, ελαιοποίηση και αποθήκευση. Συνεχίζεται, παράλληλα, με προσαρμοσμένες εκπαιδεύσεις για ελαιουργούς και τυποποιητές, δίνοντας έμφαση στους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου από την παραλαβή του μέχρι την έκθλιψη, κατά την ελαιοποίηση, την αποθήκευση και τη συσκευασία.
Στόχος των εκπαιδεύσεων αυτών είναι να ενημερωθούν οι παραγωγοί και όλοι οι εμπλεκόμενοι με το ελαιόλαδο για τις ορθές πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζονται στον ελαιώνα, στο ελαιουργείο, στην τυποποίηση και αποθήκευση, ώστε να προστατευθεί η ποιότητα του «Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου Κρήτη /Kriti».
Τα προσδοκόμενα αποτελέσματα, βέβαια, θα επιτευχθούν μόνο μέσα από τις επαναλαμβανόμενες εκπαιδευτικές δράσεις που, εκτός των άλλων, περιλαμβάνουν και εκπαίδευση για τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του παρθένου ελαιόλαδου και τους παράγοντες που τα επηρεάζουν σε όλα τα στάδια παραγωγής και διαχείρισης ελαιόκαρπου και ελαιόλαδου, καθώς και ενημέρωση για τους ρυπαντές του ελαιόλαδου (υπολείμματα φυτοφαρμάκων, πλαστικοποιητές, υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων κ.ά.)
Το πρόγραμμα έχει συνολική διάρκεια ενός έτους, υλοποιείται σε συνεργασία με τους Δήμους της Κρήτης χωρίς κόστος συμμετοχής για τους ενδιαφερόμενους, ενώ ήδη σημειώνεται εντυπωσιακός αριθμός προσέλευσης στις εκπαιδεύσεις αυτές. Εκπαιδευτές είναι έμπειροι καθηγητές, ερευνητές και επιστημονικό προσωπικό από το ΕΛΜΕΠΑ και τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, αλλά και καταξιωμένοι εμπειρογνώμονες των θεμάτων που αναπτύσσονται ανά ενότητα.
Χθες το βράδυ σε εσπερίδα στο Πολύκεντρο των Μοιρών παρουσία του Δημάρχου Φαιστού κ. Γρηγόρη Νικολιδάκη, του Αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Γιώργου Ντισπυράκη και του Αντιδημάρχου Πρωτογενούς Τομέα και Τουριστικής Ανάπτυξης, Μάνοy Μαλεφιτσάκη, έγινε η παρουσίαση του προγράμματος με ενδιαφέρουσες ομιλίες και οδηγίες προς τους ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων και παραγωγούς ελαιολάδου.
Ομιλητές της ημερίδας σύμφωνα με το πρόγραμμα ήταν οι:
Λευτέρης Αλυσσανδράκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Ελευθερία Γερμανάκη, Υπεύθυνη και Επικεφαλής της Ομάδας Δοκιμαστών στο Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης ΑΣΡ.
Φίλιππος Βερβερίδης, Καθηγητής Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας Φυτών, Επιστ. Υπεύθ. Cluster/ΣΣΚ AIM-HQ OIL, Τμήμα Γεωπονίας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Μανώλης Καρπαδάκης, Εμπειρογνώμονας στην παραγωγή και διαχείριση ποιοτικού ελαιόλαδου, στέλεχος εξαγωγών και Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης.
Διοργανωτές ήταν η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ), σε συνεργασία με το Δήμο Φαιστού.
Την εσπερίδα υποστήριξαν οι: Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου και Σύνδεσμος Ελαιουργών Νομού Ηρακλείου.