Ούτε στάλα νερό δεν υπάρχει στα νότια του Δήμου Βιάννου και συγκεκριμένα στο Βαχουδιανό Ξηρόκαμπο, αλλά και σε περιοχές του Πεύκου, με αποτέλεσμα οι αγρότες να βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης! Δεν έχουν νερό για τις καλλιέργειές τους και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν φαίνεται “φως” στην άκρη του τούνελ.
“Δυστυχώς, αυτή είναι η κατάσταση. Νερό δεν υπάρχει. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο να κατεβάσουμε ακόμη και το αντλητικό αλλά η γεώτρηση είναι ξερή. Κατανοώ απόλυτα τους ανθρώπους που δεν ξέρουν πώς να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους. Κι εκεί έχει πρώιμα κηπευτικά, τομάτες, διάφορα”, επισήμανε στο Cretalive ο Δήμαρχος Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης.
Τόνισε ότι θα γίνουν και νέες διερευνητικές γεωτρήσεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά και πάλι, τίποτα δεν είναι σίγουρο. “Εάν οι διερευνητικές μας δώσουν νερό, θα πρέπει να κινηθούμε άμεσα. ‘Ομως, χρειαζόμαστε χρηματοδότηση”, ξεκαθάρισε.
Το μέγεθος του προβλήματος είναι πολύ μεγάλο και το αντιμετωπίζουν κι άλλοι Δήμοι στην περιφερειακή ενότητα του Ηρακλείου.
Ωστόσο, για τη Βιάννο είναι επιτακτική η ανάγκη να βρεθεί μία λύση ώστε οι παραγωγοί που ζουν αποκλειστικά από τη γη τους να μη βρεθούν στο δρόμο.
“Οι γεωτρήσεις έχουν στερέψει. Να ανοίξουμε νέες, συμφωνούμε, αλλά πρέπει όλοι να σκεφτούμε και τη χρήση που κάνουμε. Η υπερκαλλιέργεια είναι ένα θέμα”, σημείωσε ο κ. Μπαριτάκης που δεν έκρυψε τον προβληματισμό του.
Και στον Δήμο Γόρτυνας όμως, η κατάσταση με το νερό δεν είναι καθόλου καλή. Μάλιστα, εκεί το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνον στην άρδευση αλλά και στην ύδρευση.
” Το καλοκαίρι υπήρξε διακοπή νερού μέχρι και για 10 ημέρες… Χωρίς νερό τι μπορούσαμε να κάνουμε; Μόνο στο Ασήμι δύο γεωτρήσεις είναι εκτός, άλλες 2 στους Στόλους, αλλά και στον Αμπελούζο , τη Μητρόπολη και αλλού. Πώς να ανοίξουμε νέες γεωτρήσεις; Δεν υπάρχουν χρήματα…”, επισήμανε με δηλώσεις του στο Cretalive ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιάννης Κρητικόπουλος.
Σοβαρό είναι επίσης το πρόβλημα με την άρδευση σε Παναγιά και Στέρνες μεταξύ άλλων.
“Εάν έχουμε νερό ποτίζουμε. Εάν δεν έχουμε, πώς να ποτίσουμε; Ακόμα και στην περίπτωση της αντικατάστασης γεωτρήσεων, χρειαζόμαστε χρόνο, από 2 μέχρι και 5 μήνες”
Πηγή: cretalive.gr