Πάντα υπέροχη και πληθωρική, η μελιτζάνα είναι από τα καλοκαιρινά λαχανικά που έχουν πολλά πρόσωπα. Μπορούμε να την προσθέσουμε σε ένα ωραίο κοκκινιστό, να την βουτήξουμε σε κουρκούτι και να την ξεροτηγανίσουμε, να την καψαλίσουμε για φτιάξουμε πικάντικη μελιτζανοσαλάτα, να τις κάνουμε παπουτσάκια και πόσες άλλες επιλογές. Όλοι όσοι αγαπάμε τη μελιτζάνα ξέρουμε ότι μπορεί να απογειώσει το πιάτο μας, ακόμα και να γίνει ένα χορταστικό γεύμα μόνη της, με φρέσκια τριμμένη ντομάτα, σκόρδο και μυρωδικά.
Για του λόγου το αληθές την κάνουμε ψητή με σκόρδο και φρέσκα μυρωδικά γρήγορα και χωρίς πολύ κόπο, αφού το μυστικό κρύβεται στην προετοιμασία. Συχνά το λαχανικό μας είναι πικρό και αν θέλουμε να μάθουμε πώς ξεπικρίζουμε τις μελιτζάνες διαβάζουμε όλα τα σχετικά tips.
Αντίθετα με άλλα ψητά λαχανικά όπως τα κολοκυθάκια, οι ψητές μελιτζάνες διαρκούν λίγες μέρες στο ψυγείο χωρίς να χάσουν την υφή τους. Μπορούμε να τις σερβίρουμε ζεστές ως συνοδευτικό, ή κρύες σε μια πιατέλα με antipasti. Μπορούμε να τις ψιλοκόψουμε και να τις προσθέσουμε στις σαλάτες αλλά και στις μπρουσκέτες μας μαζί με πέστο, προσούτο ή οποιαδήποτε άλλη αγαπημένη επικάλυψη.
Ας δούμε πώς να τις ετοιμάσουμε:
Κόβουμε τη μελιτζάνα σε λεπτές φέτες και αφήνουμε το δέρμα γιατί βοηθά τη μελιτζάνα να διατηρήσει το σχήμα της κατά το μαγείρεμα και δημιουργεί μια τραγανή κρούστα. Στρώνουμε τις φέτες σε μια στρώση σε ένα ταψί και αλατίζουμε καλά κάθε φέτα και από τις δύο πλευρές. Αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον 15 λεπτά για να φύγει η υγρασία.
Προθερμαίνουμε το γκριλ σε μέτρια φωτιά. Με χαρτί κουζίνας σκουπίζουμε καλά κάθε φέτα για να αφαιρέσουμε το υπερβολικό αλάτι και την υγρασία.
Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ, συνδυάζουμε τα υλικά της μαρινάδας σκόρδου και μυρωδικών. Βουτάμε μια μία τις φέτες στο μίγμα και ψήνουμε στη σχάρα για 6-8 λεπτά ανά πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν ή μέχρι να έχουν σημάδια από το γκριλ. Μόλις ψηθούν οι φέτες μας περιχύνουμε με την υπόλοιπη μαρινάδα που έχει απομείνει, γαρνίρουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.
Πηγή: olivemagazine.gr