ΥΛΙΚΑ
Για το μείγμα του κιμά
- 15 γρ. ελαιόλαδο
- 110 γρ. κρεμμύδι ξερό , ψιλοκομμένο
- 400 γρ. χοιρινός κιμάς σπάλας
- 400 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
- 200 γρ. ψωμί του τοστ, αλεσμένο
- 60 γρ. γάλα
- 5 γρ. ρίγανη
- 10 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 15 γρ. κύμινο
- 3 γρ. κόλιανδρος
Για τη σάλτσα
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- 200 γρ. κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 30 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 10 γρ. κύμινο
- 50 γρ. πελτές ντομάτας
- 500 γρ. ντομάτες, ολόκληρες από κονσέρβα
- ζάχαρη, αν χρειάζεται
- αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το μείγμα του κιμά
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Μουσκεύουμε και στύβουμε πολύ καλά το ψωμί του τοστ.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το ψωμί και το γάλα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα βότανα, ρίγανη, μαϊντανό, κύμινο και κόλιανδρο. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Τα πλάθουμε σε σχήμα κυλινδρικό αλλά αρκετά μακριά (σαν το δάκτυλο μας).
Τα αλευρώνουμε ελαφρά και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Τα αποσύρουμε από τη φωτιά. Στο ελαιόλαδο του τηγανιού προσθέτουμε τη σάλτσα και την αφήνουμε να βράσει επί 5 λεπτά. Ρίχνουμε προσεχτικά τα σουτζουκάκια και τα αφήνουμε να βράσουν και αυτά με τη σάλτσα 5-10 λεπτά.
Για τη σάλτσα
Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε ελαιόλαδο και ιδρώνουμε τα κρεμμύδια, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Προσθέτουμε το σκόρδο με το κύμινο και, μόλις αυτά μυρίσουν, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε για 1 περίπου λεπτό.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς, αλατίζουμε, προσθέτουμε ζάχαρη, αν χρειάζεται, και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας τακτικά για 1 περίπου ώρα.
Πηγή: yiannislucacos.gr – Γιάννης Λουκάκος