Φωτογραφία: Πέτρος Αδριανόπουλος
Food styling: Τίνα Webb
Υλικά
Τεμάχια: 50
- 250 ml πετιμέζι
- 250 ml ελαιόλαδο απαλό
- 250 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
- 200 γρ. ζάχαρη
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
- 2 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες (προαιρετικά)
- περίπου 1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 50 ml μπράντι
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα αφράτα μουστοκούλουρα για αρχή μουλιάζουμε τις σταφίδες στο μπράντι (αν βάλουμε).
- Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το πετιμέζι με το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα.
- Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τις σταφίδες με το μπράντι (αν βάλουμε – αλλιώς μόνο το μπράντι). Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αναμειχθούν.
- Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη που να πλάθεται.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
- Πλάθουμε τα μουστοκούλουρα σε ό,τι σχήμα θέλουμε.
- Τα αραδιάζουμε πάνω στη λαδόκολλα, αφήνοντας μια σχετική απόσταση μεταξύ τους.
- Τα ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε τα μουστοκούλουρα να κρυώσουν καλά και τα διατηρούμε σε δοχείο για τρόφιμα που κλείνει καλά.
Πηγή: gastronomos.gr