Βρισκόμαστε στην αρχή της νέας σεζόν συγκομιδής ελιάς, μια κρίσιμη φάση για τον κλάδο παραγωγής έξτρα παρθένου ελαιολάδου.
Οι εκτιμήσεις προβλέπουν ότι η φετινή παραγωγή ενδέχεται να μην είναι ιδιαίτερα άφθονη, παράγοντας που πιθανότατα θα διατηρήσει τις τιμές της αγοράς σε υψηλά επίπεδα, χωρίς προοπτική σημαντικών μειώσεων.
Είναι απαραίτητο να αναλύσουμε τον αντίκτυπο της τιμής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στις τάσεις αγορών των καταναλωτών και να κατανοήσουμε πώς αντιλαμβάνονται αυτό το προϊόν.
Επιπλέον, σε αυτήν την αξιολόγηση θα πρέπει να προστεθεί ότι δεν γνωρίζουν όλοι – τολμάμε να πούμε σχεδόν κανένας – οι υποψήφιοι καταναλωτές τα βασικά στοιχεία για την αξιολόγηση που τους καθοδηγεί σωστά στην αγορά που η πλειοψηφία βασίζεται στην πιθανή ποιότητα του προϊόντος.
Η ανάγνωση του πίνακα με τις μέσες διατροφικές αξίες, που οι παραγωγοί ή οι εμφιαλωτές υποχρεούνται, βάσει νόμου, να δημοσιεύουν στην πίσω ετικέτα, σίγουρα δεν τον βοηθά σε αυτό .
Αλλαγή καταναλωτικών συνηθειών
Η αύξηση της τιμής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης, η οποία συνήθως είναι πολύ διαδεδομένη. Οι προβλέψεις για το 2024 δείχνουν περαιτέρω μείωση των όγκων κατά περίπου 8% και με τη συνεχιζόμενη συγκομιδή, η οποία δεν υπόσχεται άφθονη παραγωγή, είναι απίθανο οι μοναδιαίες αξίες να πέσουν το 2025. Αυτό το πλαίσιο ωθεί τους καταναλωτές να αναθεωρήσουν τις αγοραστικές τους συνήθειες, σε ορισμένες περιπτώσεις επιλέγοντας λιγότερο δαπανηρές εναλλακτικές λύσεις ή μειώνοντας τη χρήση τους σε μαγειρικές παρασκευές ή ωμή κατανάλωση.
Επιπτώσεις στον κλάδο του ελαιολάδου
Ο τομέας του ελαιολάδου, ο οποίος αντιπροσωπεύει μια από τις αριστείες των ιταλικών τροφίμων, κινδυνεύει να υποστεί μόνιμες επιπτώσεις λόγω της κατανάλωσης. Εάν συνεχιστεί η τρέχουσα κατάσταση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε συρρίκνωση της ζήτησης στην αγορά, με αρνητικές συνέπειες για ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής, από την καλλιέργεια έως τη διανομή του τελικού προϊόντος.
Η μείωση της παραγωγής και η διατήρηση υψηλών τιμών θέτουν σημαντικές προκλήσεις εάν σκοπεύουμε, με οποιαδήποτε πιθανότητα επιτυχίας, να επενδύσουμε στο μέλλον του κλάδου.
Η ανθεκτικότητα των “premium” προϊόντων
Παρά τη γενική συρρίκνωση της κατανάλωσης, ο τομέας του έξτρα παρθένου ελαιολάδου υψηλής ποιότητας, ειδικά το ιταλικό, δείχνει μια κάποια ανθεκτικότητα.
Αυτό το προϊόν, που θεωρείται ως ένα προϊόν “premium”, συνεχίζει να εκτιμάται από ένα μέρος των καταναλωτών, που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλότερη τιμή για να διασφαλίσουν ότι έχουν ένα προϊόν υψηλότερης ποιότητας διαθέσιμο στο σπίτι. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο “Premium2” δεν θεωρείται απλώς ως συστατικό, ποτέ ως μια αποκλειστική και αριστοκρατική εμπειρία αγοράς. Αυτή η αντίληψη επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως τα αισθητηριακά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου, η πιστοποιημένη προέλευσή του και ο τρόπος, με τον οποίο παρουσιάζεται στον καταναλωτή.
Η ανθεκτικότητα της ζήτησης για εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να εξηγηθεί από διάφορους παράγοντες:
Βασική ανάγκη: Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι απαραίτητο συστατικό σε πολλές κουζίνες ή σε ορισμένες μαγειρικές παρασκευές και η απαίτησή του τείνει να είναι λιγότερο ελαστική. Ακόμη και με την αύξηση των τιμών, οι καταναλωτές συνεχίζουν να το αγοράζουν, αφού είναι δύσκολο να το αντικαταστήσουν χωρίς να διακυβεύεται η ποιότητα των σκευασμάτων.
Αντιληπτή ποιότητα: Πολλοί καταναλωτές προτιμούν να πληρώνουν υψηλότερη τιμή για ελαιόλαδα υψηλής ποιότητας, ειδικά εάν είναι τοπικά παραγόμενα και πιστοποιημένα. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εκτιμάται για τα οφέλη του για την υγεία και την υπεροχή του στη γεύση, καθιστώντας το ένα σχεδόν αναντικατάστατο προϊόν για όσους αναγνωρίζουν την αξία του.
Πολιτιστικές παραδόσεις: Οι γαστρονομικές παραδόσεις και οι διατροφικές συνήθειες είναι ζωτικής σημασίας. Σε πολλούς πολιτισμούς, ιδιαίτερα στους μεσογειακούς, το ελαιόλαδο είναι ένα θεμελιώδες συστατικό και οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν υψηλότερη τιμή για να μην εγκαταλείψουν αυτό το βασικό συστατικό της συνηθισμένης καθημερινής τους διατροφής.
Πληθωρισμός και αντίληψη τιμών: Η γενική αύξηση των τιμών, σε μεγάλο βαθμό λόγω του πληθωρισμού, οδηγεί τους καταναλωτές να θεωρούν την αγορά ελαιολάδου ως αναπόφευκτη δαπάνη. Ο πληθωρισμός μειώνει την αγοραστική δύναμη και το ελαιόλαδο, ως βασικό αγαθό, αγοράζεται επίσης σε υψηλότερες τιμές, αν και αυτό συνεπάγεται θυσία σε άλλα στοιχεία δαπανών.
Έλλειψη κατάλληλων υποκατάστατων: Το ελαιόλαδο και ιδιαίτερα το εξαιρετικό παρθένο λάδι, δεν έχει τέλεια υποκατάστατα όσον αφορά τη γεύση και τα οφέλη για την υγεία. Αυτή η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων καθιστά τη ζήτηση για αυτό το προϊόν σχετικά ανελαστική.
Ελαστικότητα ζήτησης και κλάδος ελαιολάδου
Η ελαστικότητα της ζήτησης μετρά τον τρόπο, με τον οποίο η ζητούμενη ποσότητα ενός προϊόντος αλλάζει ως απόκριση στις αλλαγές στην τιμή ανά μονάδα παραγωγής. Στην περίπτωση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, παρατηρείται σχετικά ανελαστική ζήτηση, τουλάχιστον για ένα συγκεκριμένο τμήμα των καταναλωτών.
Αυτό σημαίνει ότι, παρά την αύξηση των τιμών, η ζήτηση δεν μειώνεται αναλογικά και για προϊόντα υψηλότερης ποιότητας μπορεί ακόμη και να αυξηθεί. Αυτή η συμπεριφορά διαφέρει από την ελαστική ζήτηση, όπου η αύξηση των τιμών οδηγεί σε σημαντική μείωση της ζήτησης, όπως φαίνεται σε άλλα λιγότερο απαραίτητα αγαθά ή σε αυτά με περισσότερα διαθέσιμα υποκατάστατα.
Τελικές εκτιμήσεις και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις
Ενώ η αύξηση της τιμής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου αλλάζει τη συμπεριφορά των καταναλωτών, η ανθεκτικότητα της ζήτησης για προϊόντα «premium» υποδηλώνει ότι η αγορά έχει μια ευρωστία που μετριάζει εν μέρει τις αρνητικές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να παρακολουθείται προσεκτικά η εξέλιξη της ζήτησης και ο αντίκτυπος των αλλαγών των τιμών, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη περίοδο συγκομιδής και τις περιορισμένες προοπτικές παραγωγής. Η βιωσιμότητα ενός τόσο σημαντικού τομέα για την ιταλική οικονομία θα εξαρτηθεί από την ικανότητα προσαρμογής σε αυτές τις νέες δυναμικές της αγοράς, διασφαλίζοντας παράλληλα την προσβασιμότητα του προϊόντος ακόμη και σε λιγότερο εύπορες ομάδες καταναλωτών.
Οικονομικό γραφείο AIPO : Roberta Ruggeri – Enzo Gambin
Πηγή: olivonews.it – agronewsbomb.gr