Υλικά συνταγής:
Ελαιόλαδο: 2 κουταλιές
Ψιλοκομμένο κρεμμύδι: 1 μέτριο
Τριμμένο καρότο: 1 μέτριο
Ντοματοπελτέ: 1 κουταλιά σούπας
Τριμμένο κύμινο: 1 κουταλάκι τσαγιού
Καυτερή πάπρικα: 2 κουταλιές σούπας
Σουμάκ: 1 κουταλάκι τσαγιού (προαιρετικά)
Κόκκινες φακές: 1 κούπα
Νερό: 4 κούπες
Πλιγούρι: 1 κούπα
Αλάτι, πιπέρι: όσο σας αρέσει
Αλεύρι: 1 κούπα περίπου (για το αλεύρωμα)
Ηλιέλαιο: όσο χρειαστεί για το τηγάνισμα
Οδηγίες:
1. Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μαραίνετε το κρεμμύδι με το καρότο για 4 – 5 λεπτά να μαλακώσουν. Προσθέτετε την πάπρικα, το κύμινο και αν χρησιμοποιείτε το σουμάκ. Ανακατεύετε και προσθέτετε τον ντοματοπελτέ και μαγειρεύετε ανακατεύοντας για 1 λεπτό περίπου.
2. Προσθέτετε τις φακές και το νερό και δυναμώνετε την φωτιά μέχρι το φαγητό να πάρει βράση. Χαμηλώνετε και βράζετε με σκεπασμένη την κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν καλά οι φακές. Προσθέτετε το πλιγούρι, αλατοπίπερο και κλείνετε τη φωτιά.
3. Αφήνετε την κατσαρόλα σκεπασμένη για τουλάχιστον 20 λεπτά να “τραβήξει” και να φουσκώσει το πλιγούρι. Αδειάζετε το μείγμα σε ταψάκι και αφήνετε να κρυώσει.
4. Πλάθετε μέτρια κεφτεδάκια, τα οποία πατάτε να φαρδίνουν ελαφρά και τα αλευρώνετε. Τα τηγανίζετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν ροδίσουν καλά από την μία πλευρά, τα γυρίζετε με προσοχή και από την άλλη.
5. Βγάζετε τα κεφτεδάκια σε πιατέλα και τα σερβίρετε ζεστά. Ταιριάζουν με πράσινη σαλάτα.
Πηγή: radicio.com