Απούλητο παραμένει το 70% των Κρητικών τυροκομικών προϊόντων, εξέλιξη που έχει σημάνει «συναγερμό» στις τοπικές αρχές ενώ το θέμα τέθηκε επί τάπητος σήμερα στο πλαίσιο σύσκεψης στην Περιφέρεια Κρήτης παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Στ. Τζεδάκη, εκπροσώπων του ΓΕΩΤΕΕ και των τυροκόμων αλλά και των παραγωγών.
Ο Περιφερειακός σύμβουλος, Εντεταλμένος για τη Διασύνδεση του Πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, Σπύρος Μπαλαντίνος επισήμανε ότι είναι μεγάλη η ανάγκη απορρόφησης των τοπικών από τον τουριστικό κλάδο. Κάλεσε τους εκπροσώπους του τουρισμού να μη λαμβάνουν υπόψη τους μόνον το κόστος αλλά και στην ποιότητα των τοπικών προϊόντων.
Όπως είπε το τρίπτυχο Κουλτούρα- Πολιτισμός -Γαστρονομία και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους.
Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι επισήμαναν ότι δεν μπορούν να περιμένουν την επιδότηση για να ζήσουν.
Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ευθέως λόγος για «bullying στα Κρητικά τυριά» ενώ οι εξαγωγές των Κρητικών προϊόντων είναι πολύ μεγάλες. Όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποί τους, είναι μεγάλες οι απούλητες ποσότητες των Κρητικών ποιοτικών τυροκομικών προϊόντων και γι’ αυτό ζητούν να απορροφηθούν από τα ξενοδοχεία.
Ο πρώην Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Αλέκος Στεφανάκης τόνισε ότι «στόχος είναι να ενώσουμε δυνάμεις ανάπτυξη για όλους, αλλιώς δεν είναι ανάπτυξη» και πρόσθεσε ότι έχουν γίνει δράσεις με μπουφέ για το Κρητικό πρωινό και σεμινάρια σε σεφ.
«Οι ξενοδόχοι πρέπει να καταλάβουν πως χρησιμοποιώντας τα τοπικά προϊόντα αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν τους», υπογράμμισε από τη δική του πλευρά ο Αντιπεριφερειάρχης, Στ. Τζεδάκης.
Πάντως, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων του Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, είναι μεγάλη η διαφορά στο κόστος.
«Δυστυχώς όταν το φέρνεις απ’ έξω είναι πολύ φθηνότερο. Τα τυριά του πρωινού στο εξωτερικό στοιχίζουν 4-5 ευρώ το κιλό και τα δικά μας …17 ευρώ», τόνισε στέλνοντας το μήνυμα ότι είναι σχεδόν απίθανο να μπουν τα κρητικά προϊόντα, εύκολα, στα ξενοδοχεία.
Πηγή: cretalive.gr