Μοιάζει απίστευτο. Κι όμως…
Στο Αρκάδι, σε απόσταση μόλις εννιακοσίων μέτρων από την ιστορική Μονή, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει πάρει άδεια παραγωγής για αιολική εγκατάσταση με 8 θηριώδεις ανεμογεννήτριες που κάθε μια θα έχει ύψος 230 μ. ( Ναι! Διακόσια τριάντα μέτρα ! ). Το ύψος αυτό αντιστοιχεί σε έναν ουρανοξύστη με 58 ορόφους ή σχεδόν στο μισό από το υψόμετρο των 500 μέτρων όπου είναι κτισμένη η Μονή Αρκαδίου.
Σκεφτείτε ότι αυτά τα μεγαθήρια θα έχουν διάμετρο φτερωτής 162 μ ( εκατόν εξήντα δύο μέτρα ! ) και φανταστείτε το μουγκρητό που θα κάνουν τα τεράστια φτερά τους όταν περιστρέφονται και αλύπητα θα αλέθουν όποιο πουλί βρεθεί στην τροχιά της αδυσώπητης περιστροφής τους.
Φανταστείτε τα δέντρα, τους θάμνους, τα αρωματικά φυτά που θα κοπούν για να φτιαχτούν οι δρόμοι και τα δίκτυα μεταφοράς της ενέργειας. Σκεφτείτε πόσο θα σκαφτεί βαθιά η γη και θα γεμίσει με πολλές δεκάδες κυβικά τσιμέντου για να θεμελιωθούν οι πανύψηλοι γίγαντες, καθένας μοναχός στη μέση μιας τσιμεντένιας πλατείας μεγάλης όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.
‘Eτσι λοιπόν, όπως δείχνει ο χάρτης της ΡΑΕ , δίπλα στο μοναστήρι του Αρκαδιού με την βαριά κληρονομιά αγώνων του Κρητικού λαού, στο Αρκάδι, σύμβολο αυτοθυσίας αδούλωτων αγωνιστών, στον τόπο που εμπνέει σεβασμό σε όλο τον κόσμο, εκεί η ΤΕΡΝΑ ετοιμάζει το δικό της υπερφίαλο μνημείο της ανθρώπινης απληστίας που έχει το κέρδος για θεό.
Κι αν μέχρι τώρα κάποιοι φρίξατε, κρατηθείτε γιατί υπάρχουν και χειρότερα.
Στις 30 Ιουνίου η Μονή Αρκαδίου διοργανώνει συναυλία στον εξωτερικό χώρο της μονής για να τιμήσει την 83η επέτειο της Μάχης της Κρήτης με χορηγό την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Ακριβώς ! Την εταιρεία που σαν άλλος κατακτητής έχει καταλάβει τις περισσότερες βουνοκορφές της Κρήτης για να εγκαταστήσει ακόμα περισσότερες ανεμογεννήτριες, για να πουλά ακόμα περισσότερο πανάκριβο ρεύμα.
Κι ενώ πριν λίγες μέρες, κάτοικοι από την Σητεία και το Ρέθυμνο κατέθεσαν την δεύτερη κοινή προσφυγή τους στο ΣτΕ κατά του υβριδικού της ΤΕΡΝΑ με ανεμογεννήτριες στο γεωπάρκο της Σητείας και αντλησιοταμιευτήρα στο φράγμα Ποταμών και τα Χάρκια ( περιοχές NATURA και γεωπάρκο Ψηλορείτη ).
Κι ενώ έχουν ξεσηκωθεί ολόκληρα τα Σφακιά, η Κίσσαμος, το Σέλινο, η Κάντανος κι ο Αποκόρωνας καθώς η ΤΕΡΝΑ – που ούτε τα Λευκά Ορη σεβάστηκε – δέσμευσε για τα αιολικά σκουπίδια της 26 ( εικοσιέξι ) αγέρωχες βουνοκορφές. Ω τι σύμπτωση ! Έναν ολόκληρο μήνα μετά την επέτειο της μάχης της Κρήτης θυμήθηκαν να την τιμήσουν στο Αρκάδι όλοι οι εμπλεκόμενοι με την ΤΕΡΝΑ.
Διοργανωτής το μοναστήρι. Υποψιάζομαι ότι οι διοικούντες την Μονή θα δηλώσουν άγνοια ως προς την διαφημιζόμενη χορηγία, διότι αυτοί κατοικούν κάπου μεταξύ ουρανού και γης. Έτσι γίνονται οι μπίζνες ιερές, από την “αγιοσύνη” των συμμετεχόντων.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) που λειτουργεί περισσότερο ως “πλασιέ” των έργων της ΤΕΡΝΑ, και υπό την αιγίδα των γνωστών για την αγάπη τους στην ΤΕΡΝΑ δήμων. Συνδετικός τους κρίκος ένας συνθέτης καταξιωμένος και από όλους σεβαστός. Κι η είσοδος δωρεάν για το κοινό χάρις στην ΤΕΡΝΑ, τον Μεγάλο Χορηγό !
Αναπόφευκτος ο συνειρμός που συμπληρώνει αυθόρμητα τους στίχους του Γιώργου Σκούρτη που τραγούδησε ο αθάνατος Ν. Ξυλούρης : “Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί κι εμείς χορεύαμε” Με χορηγία των οχτρών !
Προφανώς αυτή η “σύναξη” στο Αρκάδι με χορηγό την ΤΕΡΝΑ δεν είναι συμπτωματική. Με τόσες χιλιάδες επισκέπτες και τόση περιουσία ακίνητη δεν είχε το μοναστήρι χρήματα; Δεν είχαν ο ΟΑΚ, η περιφέρεια κι οι δήμοι να βάλουν ρεφενέ για τα έξοδα μιας μουσικής εκδήλωσης ; Δεν είχαν την αξιοπρέπεια να τιμήσουν με τον σεβασμό που τους αξίζει τους ήρωες που άοπλοι αντιστάθηκαν στους πάνοπλους κατακτητές;
Αλήθεια χρειάζονταν την “χορηγία” της ΤΕΡΝΑ, αν υπήρξε αυτή, ή πρόκειται απλώς για εκδούλευση υποτελών στο μεγάλο αφεντικό που προσπαθεί να περισώσει την εικόνα του από την οργή των Κρητικών;
Και προφανώς κάποιοι έχουν ευθύνη που χρησιμοποίησαν τα ιερά και τα όσια του λαού για να εξαγνίσουν μια πολυεθνική (μαθαίνουμε ότι τώρα την αγοράσαν Άραβες) που ήρθε να ασελγήσει στο περιβάλλον του νησιού.
Ο ιερός τόπος του Αρκαδιού δεν ανήκει μόνο στο μοναστήρι, ούτε στον κάθε περιφερειάρχη και τον κάθε περαστικό δήμαρχο. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογικής ιστορικής μνήμης και ανήκει σε όλο τον Κρητικό λαό.
Αυτοί που αποφάσισαν να βάλουν την ΤΕΡΝΑ χορηγό δεν πρόσβαλαν μόνο τον χώρο τον ιερό. Προκλητικά προσέβαλαν όλους τους Κρητικούς που, από την Κίσσαμο ως την Σητεία, αγωνίζονται να σώσουν τα βουνά και τα νερά του τόπου τους από τα νύχια αδηφάγων “επενδυτών” που ήρθαν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Κι αυτή η προσβολή δεν καταπίνεται εύκολα. Ωστόσο, η προσπάθεια τους να παρουσιάσουν την ΤΕΡΝΑ με προσωπείο φιλικό ήδη απέτυχε, Ο κόσμος ξέρει πλέον καλά τι ρόλο παίζουν σε τέτοιες περιπτώσεις οι “δώρα φέροντες” κι έχει τεθεί σε επιφυλακή και εγρήγορση.
Κατερίνα Κορρέ
27-6-24