Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Σπιτικό απάκι

18/06/2024
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Σπιτικό απάκι
0
SHARES
Share on Facebook

Υλικά

(για τη μαρινάδα του κρέατος)

  • 3 κιλά χοιρινό από μπούτι, ξεκοκκαλισμένο
  • 100 γρ. φρέσκια ρίγανη
  • 100 γρ. φρέσκο θυμάρι
  • 80 γρ. λεμονόχορτο
  • 8 δαφνόφυλλα
  • 80 γρ. φύλλα φρέσκου βασιλικού
  • 200 ml. κόκκινο ημίγλυκο κρασί
  • 500 ml. ξύδι
  • Αλάτι (ανάλογο)
  • 4 κ. σούπας κύμινο
  • 3 κ. σούπας πιπέρι
  • 60 ml. παρθένο ελαιόλαδο

 (για το κάπνισμα)

  • Εκτός από τα ξύλα θα χρειαστούμε κάρβουνα, κλαδιά φρέσκα από ελιές, από πορτοκαλιές, από λεμονιές και από κυπαρίσσι. Βότανα όπως (κλαδιά) φασκομηλιάς, δάφνης, δενδρολίβανου & θρούμπι. Τέλος λίγη στάχτη, για να αποφύγουμε τη φλόγα από τη φωτιά.

 Εκτέλεση

Κόβουμε το κρέας σε χοντρές φέτες και κατόπιν το χωρίζουμε σε μακρόστενα μπαστούνια, μήκους περίπου 20 εκατοστών και πλάτους 4 εκατοστών. Τα τοποθετούμε σε μεγάλη μπασίνα (λεκάνη) και τα βρέχουμε με το κρασί και με το ξύδι.

Αρτίζουμε με το αλάτι (πρέπει να βάλουμε αρκετό που να τσιμπάει στη γεύση), το κύμινο και το πιπέρι.

Τέλος ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα δαφνόφυλλα, το θυμάρι και το λεμονόχορτο. Χειροτρίβουμε πολύ καλά μέχρι να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά. Σκεπάζουμε αεροστεγώς τη λεκάνη και αφήνουμε το κρέας στη μαρινάδα για 24 ώρες, ανακατεύοντας το σε τακτά χρονικά διαστήματα. Όταν περάσει το χρονικό διάστημα και το ξεσκεπάσουμε, διαπιστώνουμε ότι το κρέας έχει μαλακώσει αρκετά, έχει αρωματιστεί ικανοποιητικά και έχει τραβήξει (πιεί), όλη τη μαρινάδα.

Τώρα είναι η ώρα του καπνίσματος. Ένας εναλλακτικός τρόπος καπνίσματος (προσιτός και εύκολος σε όλους) είναι το κάπνισμα σε ψησταριά και γίνεται ως εξής.

Ανάβουμε τη φωτιά όπως ξέρουμε και στη συνέχεια τα στρώνουμε στην επιφάνεια της ψησταριάς. Απλώνουμε ανάμεσα τους λίγα κάρβουνα και ξεκινούν να καπνίζουν σιγά σιγά. Τότε κρεμάμε το κρέας σε τσιγκέλια πάνω από την ψησταριά σε απόσταση 50 εκατοστών. Συνεχίζουμε να βάζουμε πάνω από τα κάρβουνα όλα τα υπόλοιπα κλαδιά και βότανα από σιγά σιγά, φροντίζοντας να διατηρήσουμε μια σταθερή θερμοκρασία περίπου 65ο – 70ο C.

Η διαδικασία του καπνίσματος μπορεί να διαρκέσει από 8 έως και 12 ώρες, ανάλογα το μέγεθος των κομματιών του κρέατος.

Ο κανονικός τρόπος είναι σε καπνιστήρι (κλειστού τύπου) ούτως ώστε να μην επιτρέψουμε στον αέρα να εισχωρήσει. Αυτή είναι μια εναλλακτική λύση, σαφώς πιο βατή σε όλους.

Πηγή: sfedona.gr

 

 

Previous Post

Κανταΐφι με καϊμάκι, βύσσινο και φιστίκι Αιγίνης

Next Post

Κολοκυθοτηγανίτες

Next Post
Κολοκυθοτηγανίτες

Κολοκυθοτηγανίτες

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ