Αυτήν την εβδομάδα οι εμπορικές συναλλαγές έπεσαν κάτω και από το ένα βυτίο που γράψαμε μια βδομάδα νωρίτερα (βλ. Παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδου (7/06/2024)). Με άλλα λόγια πλήρης απραξία καθώς, όπως λέει και η σχετική παροιμία, το ταγκό χρειάζεται 2 χορευτές.
Οι παραγωγοί, αν και διαθέτουν σημαντικά αποθέματα σκόρπια σε μικροποσότητες, άρα με μικρή διαπραγματευτική ισχύ, οι περισσότεροι έχουν βραχυκυκλωθεί από τα ηθελημένα fake news -και το γράφω εν επιγνώσει- ορισμένων αγροτοδημοσιογράφων (βλ. Δημοσιογραφία με μάσκα προβοκάτσιας) που προσπαθούν να επιτύχουν υψηλή επισκεψιμότητα τρομοκρατώντας και προβοκάροντας. Χαρακτηριστικά, πολύ πρόσφατα παραδείγματα, η “είδηση” ότι μια παρτίδα πουλήθηκε με 9,10€/κιλό και η οποία τελικά αφορούσε μια παλιά αγοραπωλησία προηγούμενων μηνών. ‘Η, η άλλη “είδηση” ότι καταστράφηκε η Ισπανική παραγωγή, η οποία σημειωτέον πάει μια χαρά, επικαλούμενος την Αλμερία, μόνο που ακόμη και αν είναι αλήθεια, η Αλμερία έχει κυρίως θερμοκήπια και το ελαιόλαδό της αντιστοιχεί στο 1,5% της συνολικής ισπανικής παραγωγής.
Όσο για τον δεύτερο χορευτή του ταγκό, τους αγοραστές, το ενδιαφέρον τους είναι ελάχιστο. Η προτεραιότητά της είναι να διαχειριστούν τα οριακά σημερινά αποθέματα ώστε να καλύπτουν με μικροαγορές την όποια ζήτηση εκδηλώνεται. Κύριο μέλημά τους να κατεβαίνει η στάθμη (βλ. Κατεβαίνει η στάθμη των ιταλικών αποθεμάτων & Το ισπανικό ισοζύγιο Μαΐου στη δημοσιότητα με υψηλές πωλήσεις και χαμηλά αποθέματα) ώστε να μην τους μείνει ο μουτζούρης στα χέρια με παλιά ακριβά ελαιόλαδα όταν έρθουν τα φρέσκα και φθηνότερα.
Χαρακτηριστικό θύμα της συγκυρίας είναι και η Τουρκία για την οποία ορισμένοι έσπευσαν να προεξοφλήσουν καραβιές εξαγωγών, διαβάζοντας την Χουριέτ(!), μόνο που μπορεί μεν να άνοιξαν τα τουρκικά σύνορα με μια εγκύκλιο αλλά τα ισπανικά σύνορα έκλεισαν με ένα άτυπο εμπάργκο χαμηλών τιμών (βλ. Ρεπορτάζ στα άδυτα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για τις εξαγωγές ελαιολάδων).
Καταληκτικά, να επαναλάβουμε ότι από παντού επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις πως “έρχεται λαδιά”! (βλ. Πρώτες εκτιμήσεις της νέας παραγωγής 2024/25 από την Δήμητρα Αλιέως: έρχεται λαδιά!). Το ταξίδι των δύο ετών στα επικίνδυνα και αχαρτογράφητα νερά τελειώνει, το σκάφος της Μεσογειακής ελαιοκομίας πλησιάζει υπήνεμο λιμάνι.
Πηγή: olivenews.gr